Без подкрепата на Запада войната в Украйна ще приключи след 15 дни - с победа за Путин, заяви Борел

Ако западните съюзници престанат да подкрепят Украйна, войната ще приключи след 15 дни – с победата на Путин. Това заяви шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, пише испанското издание "20minutos".

Борел отбеляза, че много хора искат войната да приключи възможно най-скоро, особено самите украинци, но важното е как ще свърши:

„Ако спрем да подкрепяме Украйна, след петнадесет дни войната ще свърши и Путин ще постигне целите си. Но искаме ли това за украинците и за нашата собствена безопасност, на европейците?

Той повтори, че съюзниците трябва да направят всичко възможно, така че когато дойде време за преговори с Русия, Украйна да може да ги води „при условия, благоприятни за суверенитета и териториалната цялост“.

По отношение на ескалацията на военните действия в Близкия изток Борел коментира:
"Мнозинството от международната общност е за създаването на палестинска държава, на която за съжаление Нетаняху се противопоставя. Току-що сформирахме Глобален алианс от държави, за да постигнем тази цел. Това е от съществено значение, защото без двете държави никога няма да има мир или сигурност в региона, особено за самия Израел."

В същото време той посочва, че признаването на палестинската държава е отговорност на всяка страна-членка на ЕС.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"