Без секции за гласуване в Израел и Ливан за парламентарнитe избори

Няма да има избирателни секции в Израел и Ливан на предстоящия парламентарен вот заради напрегнатата обстановка в Близкия изток. Това съобщи Цветозар Томов от Централната избирателна комисия на брифинг.

719 секции в 57 държави ще бъдат разкрити за вота. Подадени са общо 30 689 заявления за гласуване от българи в чужбина - по-малко отколкото на предишни избори.

"Основните причини са две - намаляващата всеобща избирателна активност, както и фактът, че на много места не могат да се разкрият секции, защото не повече от 100 души са подали заявления за гласуване", каза Томов.

Българските граждани в чужбина, които са изпуснали срока да подадат заявление, имат възможност да гласуват, като подадат декларация че не са гласували и няма да гласуват на друго място, припомни той.

По думите му, подготовката за изборите протича по график, но партиите трябва да решат помежду си как ще се образуват съставите на СИК:

"На консултациите винаги има спорове. Винаги досега в крайна сметка се е стигало до споразумения за определяне на съставите на СИК. Ситуацията с вътрешните конфликти е добре известна, обикновено тези консултации продължават 12 часа. Още е рано да кажа дали колегите постигат разбирателство".

Крайният срок за заявления е за гласуване по настоящ адрес е 12 октомври. Също тогава изтичат сроковете за заявления за подвижни избирателни кутии. ЦИК е приела решение за реда за образуване на секции за трудноподвижни хора, както и в лечебни заведения, домове за стари хора.

Продължава и процедурата за регистрация на наблюдатели.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"