Безопасност на Олимпийските игри: Френски войници тренираха как да обезвредят мишена в близък бой (ВИДЕО)

Войници, разположени в Париж за Олимпийските игри, участваха в тренировка за близък бой след поредица от атаки с нож срещу силите за сигурност, разположени във френската столица.

Дузина пехотни сили в пълно снаряжение разиграха атаки от близък контакт, удряйки и ритайки тренировъчни чанти, размахвайки палки и използвайки манекени пушки, за да неутрализират евентуален нападател.

„Днес наистина се съсредоточихме върху ударите в изправено положение, с цялата си екипировка. Използваме юмруци, крака, палки и пушки. Фокусирахме се върху тези изправени позиции, но има всякакви други техники за различни ситуации“, каза сержант Джереми, който отказа да посочи фамилията си от съображения за сигурност, цитиран от Euronews.

Френската армия казва, че тези тренировъчни сесии са опреснителни курсове, които всеки войник посещава няколко пъти месечно и не са били въведени в отговор на скорошните инциденти. 

Миналия понеделник мъж намушка и рани френски войник, патрулиращ в Париж само дни преди церемонията по откриването на Олимпийските игри през 2024 г. Намушкването е извършено пред жп гара Gare de l'Est в източен Париж.

Войникът е бил хоспитализиран с нараняване на рамото, но е без опасност за живота, казаха официални лица след атаката.

А в четвъртък полицай беше ранен при подобно нападение с нож в квартал Шанз-Елизе. Нападателят е бил „неутрализиран“ от полицаи.

„С този вид обучение ние вече сме в състояние да се справим с тези заплахи (нападение с нож) и винаги сме в повишена готовност, така че не е необходимо да променяме нашите процедури, защото вече вземаме тази заплаха под внимание“, обясни капитан Томас.

Париж беше под повишена тревога преди началото на Летните игри на 26 юли.

Хиляди войници служат в силите Sentinelle за вътрешната сигурност на Франция, създадени за охрана на известни френски обекти след поредица от смъртоносни екстремистки атаки на Ислямска държава през 2015 г.

Войниците от силите Sentinelle са били мишени в миналото.

Париж изпраща около 30 000 полицейски служители всеки ден за Олимпийските игри, които ще се проведат от 26 юли до 11 август, с пиков брой от 45 000 души, присъстващи на церемонията по откриването на река Сена.

„Нашата заповед за разгръщане обхваща всички Олимпийски игри и нашите заповеди са да подкрепим вътрешните сили за сигурност – полицаи, жандармеристи, пожарникари, които всички са на първа линия – за да осигурят Олимпиадата. Ние действаме като подкрепа за FSI и нашата цел е да да бъдат разположени в целия град, за да могат да се намесят в случай на терористична заплаха. Ние се фокусираме върху борбата с тероризма“, каза капитан Томас.

Около 18 000 военни също помагат за гарантирането на сигурността, като хиляди от тях остават в огромен лагер, издигнат в края на столицата.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"