Белгия обяви обществена поръчка за нови изтребители

Франция предлага на Белгия засилено сътрудничество в отбраната, което включва съвместно използване на френските бойни самолети „Рафал“ и общи военни учения. Белгийското правителство трябва да реши дали да сключи директна сделка с Франция, или и да спази обявената по-рано процедура, съобщи БНТ.

През март тази година Белгия откри процедура за замяната на остарелите изтребители F-16. Срокът за подаване на оферти беше до полунощ на 7 септември. Първоначално се смяташе, че белгийците ще трябва да избират между американските F-35, британските „Юрофайтър Тайфун“, френските „Рафал“ и шведските „Грипен“.

Бюджетът на страната за 34 нови самолета е близо 3,6 милиарда евро.

Шведите обаче въобще не предложиха оферта, а Франция изненадващо направи алтернативно предложение. В духа на новата европейска политика за засилено сътрудничество в отбраната, Париж поиска от Брюксел да изостави процедурата си и двете държави да сключат междуправителствено споразумение.

Френски медии коментират, че французите са недоволни от обявената от Брюксел поръчка и смятат, че тя е написала така, че да бъде спечелена от американците. Белгийците обаче се опасяват, че под предтекста на новата европейска политика за сигурност, французите просто искат да заобиколят обявената поръчка.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"