Бенедикт Къмбърбач ще играе Александър Литвиненко

Минисериал на HBO

Руският агент от КГБ беше отровен преди 15 години в Лондон

Сценарият на сериала „Лондонград“ ще бъде базиран на книгата на Алън Коуел "Последният шпионин", която излезе през 2008 г., малко след смъртта на бившия офицер от КГБ Александър Литвиненко. Къмбърбач не само ще участва в главната роля, но и ще бъде изпълнителен продуцент. Поредицата ще бъде режисирана от Брайън Фогел, известен режисьор на документални филми във Великобритания. Преди три години той получи "Оскар" за лентата "Икар" за допинг скандала в руския спорт. Британският The Guardian припомня, че миналия септември ЕСПЧ обяви руското ръководство за виновно за отравянето на Литвиненко. 

Наблюдатели отбелязват, че сериалът с участието на известния британски актьор далеч не е първото художествено произведение, посветено на смъртта на Литвиненко и свързаното с него разследване. През юли в Лондон се състоя премиерата на опера чието либрето е основано на книгата на живеещия във Великобритания ръководител на Фонда за обществени свободи  Александър Голдфарб, „Смъртта на един дисидент“, призната в Русия за екстремистка литература. „Сериалът, който е планиран да се излъчва по стрийминг услугата Viaplay следващото лято и есен, документално ще отразява проведеното преди 15 години подробно  разследването на Скотланд Ярд за това отвратително престъпление“, казва вдовицата на Литвиненко Марина.

Припомняме, че Къмбърбач вече се появява във филми, в които се са свързани с руските специални служби. През 2020 г. излезе лента, наречена "Шпионски игри", която се разиграва по време на Студената война.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"