Бившият шеф на пожарната Николай Николов вероятен бъдещ МВР шеф

Спрягат се и няколко други имена от системата

Главен комисар Николай Николов е сред най-вероятните имена за бъдещ министър на вътрешните работи, който да смени Калин Стоянов, научи „Труд news”.

Николов бе дългогодишен директор на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от 2006 до 2022 година, а след пенсионирането си от системата на МВР първоначално стана съветник по въпросите за намаляването на риска от бедствия на вицепремиера и МВР министър, а в последствие бе назначен от Гълъб Донев и за заместник-министър на вътрешните работи. Последната му професионална позиция му пък бе съветник на досегашния МВР шеф Калин Стоянов. 

За разговори с него потвърдиха неофициално пред „Труд news” източници от Министерски съвет. Самият Николов също, потърсен от нас за коментар, не отрече да е воден подобен диалог с него. Той бе лаконичен в изказването си, като нарочно отказа да коментира настоящите драми около МВР, и също така не отрече да е сериозна опция за бъдещ министър. „Ще говорим по-късно“, очерта отворен хоризонт на нашия въпрос той. 

Спекулациите относно министерското кресло в силовото ведомство в последните дни са немалко. Така например се спрягаше и фигурата на бившия вътрешен служебен министър по време на кабинетите на Радев и Гълъб Донев Иван Демерджиев, но вчера пред „Труд" той категорично отрече да е бил търсен по този повод и съзря в тези спекулации страх от "определени кръгове" МВР да бъде оглавено от човек, който наистина да се бори с купения вот. 

Сред възможните опции за МВР министър са също и Стоян Темелакиев, настоящ заместник на Калин Стоянов. Той бе уволнен по време на „некоалицята" след протестите срещу БФС и последвалите екцесии, но през април отново бе върнат на поста. Останалите замове - Христо Стефанов и Тони Тодоров също са били обсъждани, както и Атанас Илков, шеф на Националната полиция. 

Що се касае до останалите министри в проектокабинета, които премиерът Димитър Главчев следва да представи на президента в понеделник, то съществени промени не се очакват, особено в най-важните ведомства. С изключение на това, че най-вероятно Главчев ще се откаже да съвместява и длъжността на външен министър, като най-вероятно такъв ще стане досегашният заместник-външен министър Иван Кондов, дългогодишен дипломат от кариерата. Самият настоящ премиер пък заяви в началото на седмицата пред колегите си в МС, че ако зависи от него, не би сменил нито един от тях, но след срещата си с президента Радев ясно намекна, че ще махне Калин Стоянов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"