Бира за ядене

Преди да отворите студената бира от хладилника и да й се отдадете, помислете, че може да я употребите и по друг начин – за готвене, защото тя също е храна. С нея стават чудесни панировки, а добавена към задушени ястия, им придава уникален вкус и прави месото по-крехко. С бира се правят и много тестени закуски, сладки и други десерти – тя помага на тестото да бухне. Ако все пак предпочетете да я изпиете, знайте, че бирата си подхожда с всякакви храни.

 

Бирен пастет

Необходими продукти:

300 г извара

100 г синьо или друго сирене

2 печени чушки

2-3 кисели краставички

2 мариновани чорбаджийски чушки

1 малка главичка лук

индийско орехче

светла/тъмна бира

Начин на приготвяне:

Лукът се настъргва заедно с половин индийско орехче. Зеленчуците се режат на ситно и се смесват в купа с изварата и натрошеното сирене. Пастетът се разбърква добре и се разрежда с бира до желаната гъстота. Поднася се, намазан върху препечена филийка или сухарче.

 

Панирани пилешки гърди с бира

Необходими продукти:

4 бр. пилешки гърди

2 яйца

1 ч.ч. бира

1 ч.ч. брашно

1 ч.л. сол

брашно за овалване

олио

Начин на приготвяне:

Отделете жълтъците и ги разбийте с бирата, солта и 1 ч.ч. брашно. Добавете разбитите на сняг белтъци и разбъркайте внимателно. Посолете пилешките гърди, оваляйте ги в брашно и ги потопете в панировката. Изпържете филенцата в силно сгорещено олио до получаването на кафява коричка. Поднесете със зелена салата и резени лимон.

 

Печен свински джолан с бира

Необходими продукти:

2 свински джолана

3 скилидки чесън, ситно нарязани

1 ч.л. сол

1 ч.л. кимион

250 мл светла бира, гореща

250 мл подсолена вода

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера кипнете вода. В нея поставете джоланите. След като отново заври, оставете да къкри за около 15 минути. Извадете внимателно джоланите. Оставете ги да изстинат леко и да се отцедят от водата. Загрейте фурната на 220 градуса. Овкусете джоланите със солта и кимиона. Поставете ги в тава за печене. Залейте ги с бирата и чашата подсолена вода. Добавете и чесъна. Печете така за около час в загрята фурна. Проверете дали течностите са се изпарили при печенето и ако е необходимо, добавете още и печете на малко по-слаба фурна за още 30 минути.

 

Телешко с бира

Необходими продукти:

500 г телешко месо

500 мл бира

1 морков

2 глави лук

2 с.л. брашно

2 скилидки чесън

1 дафинов лист

черен пипер

червен пипер

сол

олио

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на кубчета и го задушете в 3 с.л. олио. Прехвърлете го в дълбока тенджера. В мазнината запържете лука и счуканите скилидки чесън. Посолете, прибавете червения пипер и изсипете върху месото. Добавете няколко зърна черен пипер, дафиновия лист, нарязания морков. Залейте всичко с бирата, похлупете и задушавайте на бавен огън около 1 час. Когато поомекне месото, разбийте брашното с малко вода и го прибавете към ястието. Задушавайте още няколко минути.

 

Шаран в бира

Необходими продукти:

1 цял шаран (около 1,5 кг с главата)

1 глава лук

1/2 глава целина

6 зърна черен пипер

3 зърна карамфил

1 лимон

3 дафинови листа

500 мл бира

6 обикновени бисквити

1 с.л. захар

2 с.л. краве масло

сол

Начин на приготвяне:

Рибата се почиства от вътрешностите, главата се отстранява. Двете половини се разтварят и разстилат върху плоска повърхност, като се пречупват костите на гърба. Маслото се разтопява и в него се задушават нарязаните на ситно лук и целина, заедно с черния пипер, карамфила и солта. Сместа се разстила на един пласт в тавичка, отгоре се нареждат нарязаният на филийки лимон и дафиновият лист, а върху тях – рибата. Ястието се залива с бирата, покрива се с фолио и се задушава в затоплена фурна в продължение на 15–20 минути. Когато рибата е готова, се изважда, а течността се прецежда. Бисквитите се натрошават, прибавя се захарта и се залива с 360 мл от течността. Загрява се на тих огън и се бърка, докато се сгъсти. С този сос се залива рибата.

 

Пресни миди с бира и девесил

Необходими продукти:

1 кг пресни миди

1 връзка девесил

1-2 стръка пресен лук

1 стрък пресен чесън

1 червена чушка (малка)

1 домат

1/2 люта чушка

1-2 с.л. зехтин

200 мл бира

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно лука, чесъна, девесила, чушките, настържете домата. Поставете продуктите  в  голяма тенджера заедно с малко вода и зехтин, задушете ги за кратко (2-3 мин.). Поставете предварително почистените миди, бирата и солта. Бъркайте ги периодично. След като всички миди са отворени, може да ги сервирате с ледено студена бира.

 

Задушен заек в бира

Необходими продукти:

1 заек

3-4 с.л. горчица

1 бира

250 г гъста сметана

2 с.л. мед

2 филии ръжен хляб

1/2 пак. масло

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Нарежете заека на по-дребни парчета. По възможност предварително го обезкостете. Нарежете на ситно магданоза. В голяма тенджера разбъркайте сметаната, меда и горчицата, прибавете магданоза, сол и черен пипер. Изсипете вътре заешките мръвки и хубаво ги намачкайте с ръце. Оставете в хладилника за 4-5 часа. Филиите хляб накиснете в бирата и раздробете. Прехвърлете месото в гювеч, изсипете бирата и сложете отгоре маслото, наредено на бучки. Печете в съд, покрит с фолио или капак, в умерена фурна, 170 градуса, 2-3 часа. Ако има нужда, долейте топла вода. Преди да сервирате, спрете фурната и оставете още 20-30 минути. Сервирайте с гарнитура сварени картофи.

46-6

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"