Цветан Василев не покри липса от 206 млн. лв.

Банкерът избягал във Виена 10 дни преди краха

Цветан Василев не осигури пари, за да се покрият констатираните липси от 206 млн. лв. в касата на КТБ. Това разказа пред спецсъда бившия главен счетоводител Бисер Лазов. В показанията си основният свидетел по делото срещу банкера беглец и още 17 души се спря на събития от последните дни около 20 юни 2014 г., когато банката бе затворена и поставена под особен надзор.

Василев избягал във Виена още на 10 юни, но държал връзка с доверените си хора по малки мобилни телефони, които се раздавали от охраната на КТБ. Лазов получил такъв плюс още един апарат с тестова СИМ-карта, чийто номер не съществувал и разговорите не можели да се подслушват. С този телефон Лазов се свързвал с журналиста Огнян Стефанов и с адвоката Лазар Карадалиев, или с други хора, с които му казвал да говори Василев.

Към 17 юни 2014 година липсата в главната каса на КТБ била 206 млн. лв. и до 20 юни основната тема била как да се покрие „дупката”. По предложение на зам.-главната счетоводителка Борислава Тренева недостигът на средства трябвало да бъде компенсиран с взимане на средства от Василев и такъв документ бил издаден със задна дата от 19 юни.

Изслушването на Лазов продължава и днес.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"