Благоевград на протест срещу заем за 17 млн. лв

Против проект за аквапарк

Хората събират подписи за референдум

Протест срещу тегленето на заем за изграждането на аквапарк и реновирането на парк Бачиново се проведе в Благоевград. Месеци наред този проект на Общината разделя общественото мнение в града, а противоборството се видя най-добре в Общинския съвет. През май съветниците го отхвърлиха и не дадоха зелена светлина за неговата реализация. Само преди броени дни обаче на извънредна сесия точката бе вкарана отново и този път се събра мнозинство, което гласува „за“ Общината да изтегли заем от 17 млн. лева за проекта. Областният управител върна решението, а част от обществото бе скандализирано и започна събирането на подписи за референдум.

На протеста бе заявено, че до момента са събрани 3000 подписа, но ще трябват още 6000, за да се спази закона и да се проведе допитване сред благоевградчани.

Ораторите обясниха мотивите си срещу тегленето на заем ясно - по време на кризи няма нужда да се прави такава рискова операция, която застрашава финансово общината. Говорещите на протеста заявиха, че Благоевград има доста по-сериозни и належащи проблеми за оправяне пред това да се строят атракциони. И посочиха като такива - инфраструктурата, липсата на работни места и индустриална зона, увеличаваща се популация на улични кучета, занемарени зелени площи.

Протестиращите изразиха и опасения, че ако се стигне до теглене на заем, то драстично ще се повишат данъците в общината.

Разбра се още, че следващ протест ще има на 7 октомври, когато се очаква и да се проведе редовно заседание на Общинския съвет.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"