Благотворителният базар на Международния женски клуб се провежда в София

Традиционният благотворителен базар на Международния женски клуб отвори врати в София. На десетки щандове са представени различни култури и традиции, като наред с националната кухня, събитието демонстрира различни обичаи, произведения на приложните изкуства, музика, сувенири и аксесоари.

Деца от столични училища са украсили сурвачки, които са част от българският щанд на благотворителния базар. На щанда на България помагат и студенти от Софийски университет.

"Атмосферата е много приятна. Екзотиката се усеща още с влизането. Срещнах хора от много страни. Комбинираме благотворителността с научаването на нови неща за страни като САЩ, Италия, Ливан и други. Хората са усмихнати и готови да пазаруват за добрата кауза. Разнообразието от стоки е изключително голямо - може да откриете от био лук до ароматизатори за кола", разказва пред "Труд" Цветина от италианския щанд - студентка по международни отношения в Алма матер.

"Традиционни храни на ливанската кухня, сувенири, имаме томбола, която е с много хубави награди, всякакви вкусотии от Ливан - табуле, имаме сандвич "Шиш таук", имаме всякакви тестени неща - със спанак, със сирене, със захар, с месо. Все повече и повече хора има на нашия щанд, хората много харесват нашата кухня, даже питат и за рецепти", обяснява представителка на Ливан пред БНР.

Тази година патрон на инициативата е националният ни отбор по художествена гимнастика. Със събраните средства ще се помогне на хора в нужда.

"Помагаме на жени в неравностойно положение, претърпели насилие, деца, които са в социални домове, инвестираме в стипендии за сираци и полусираци, помагаме на възрастни хора, които живеят в отдалечени места и нямат възможност да имат достъп до медицинска грижа. Помагаме също така на бедни хора в София и Варна с топла кухня за бедни, която вече години наред функционира. През годините работим усилено срещу рака на гърдата като финансираме безплатни изследвания, каза Мария Илиева от Международния женски клуб.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"