Близо 30 години затвор след кражба на картини на Майстора

Решение на Софийски районен съд

Платната са оценени за 190 000 лева

Софийски районен съд наложи общо 28 години и половина затвор за участници в обир на картини на Владимир Димитров-Майстора и други художници. До наказанието се стигна след внесен обвинителен акт на Софийска районна прокуратура.

Както “Труд” писа, обирът бе извършен през декември 2018 г. от къща на бул. “Сливница” в София, където живеели родственици на Майстора. Тогава 45-годишният Антон Антонов-Амет и 27-годишният му другар Виктор Христов-Чочо влезли в жилището, като счупили прозорец. Задигнали 5 картини на Владимир Димитров-Майстора, седем картини на Димитър Киров, една на Вили Николов и антикварни вещи. Стойността на плячката била 190 256,50 лева, казаха от прокуратурата.

След обира Амет и Чочо се свързали с Петър Костов, който да им намери купувач. Костов и Атанас Йончев пренесли 10 картини, които били натъкпани в чували и ги предали на Божидар Нейков. Той от своя страна ги продал на антиквар за 8500 лева. От печалбата 2800 лв. били за Йончев, а за Костов - 2500 лева. Самият Амет твърди, че бил излъган и получил едва 2500 лева.

Амет и Чочо ще лежат по 10 г. в затвора. Костов е наказан с 5 г. зад решетките. Йончев ще лежи 3 години и 6 месеца. Нейков пък получава условна присъда.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"