Близо половината от Атика е унищожена от пожари

Големите огнища край Атина са овладени

Повишената тревога остава до утре

Почти половината от горите на регион Атика, Южна Гърция, са унищожени от пожари в последните осем години, сочи анализ на метеорологичната служба към Националната обсерватория в Атина, цитирана от в. “Катимерини”.

Общо 450 000 декара горски пространства са погълнати от пламъците в 13 големи пожара от 2017 г. до днес. Това са 37% от горите в региона.

Около 253 700 декара гори бяха изгубени в пожари през 2021 г., а 215 600 декара през 2023 г.

Големият пожар край Атина, който избухна преди няколко дни, вече е унищожил 96 000 декара гори.

Големите огнища са овладени, но пожарникари се бориха и вчера с последните горски пожари край Атина, които доведоха до смъртта на една жена, изпепелиха сгради и принудиха хиляди хора да напуснат домовете си. Повечето от пожарите са отслабнали три дни след началото на ада, но властите предупредиха, че не са напълно потушени.

Започна и оценяване на щетите по сградите, след като евакуираните граждани се върнаха в изгорелите си имоти с надеждата да открият оцелели вещи в останките.

Стотици огнеборци, подкрепени от 12 самолета, гасят пожарите в регион Атика от неделя, когато огънят започна да се разпространява край град Варнавас на 35 км от столицата и навлезе в южните предградия на Атина.

Гърция е в състояние на повишена тревога за пожари до днес. Прогнозите са за температури до 40 градуса по Целзий, което повишава притесненията от възможно ново разпространение на пламъците.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"