Блинкен: САЩ са загрижени, че действията на Китай около Тайван могат да дестабилизират региона

САЩ са загрижени, че действията на Китай около Тайван могат да допринесат за дестабилизация в региона. Това каза държавният секретар Антъни Блинкен в кулоарите на срещите на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Камбоджа в петък.

„Те предприеха нови стъпки, на ново ниво. Съединените щати постоянно и ясно съобщаваха на КНР, че не искаме да постигнем и не искаме да провокираме криза. Китай реши да реагира остро на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси и го използва като извинение за засилване на провокативната и военна дейност в и около Тайванския проток. Очаквахме Китай да предприеме такива стъпки", каза Блинкен. Пресконференцията му беше излъчена от Ройтерс.

Според държавния секретар няма оправдание за действията на Китай след посещението на Пелоси в Тайван, което беше мирно. Блинкен нарече реакцията на Китай на пътуването "неоправдана" и "радикална".

„Има сериозни опасения, че тези действия на Пекин ще дестабилизират региона в по-широк план. САЩ няма да бъдат провокирани. Ние ще продължим да правим това, което правим от дълго време: да поддържаме мира и стабилността“, каза държавният секретар на САЩ.

Блинкен коментира още, че САЩ поддържат канали за комуникация с Китай, посещението на Пелоси в Тайван беше обсъдено миналия месец с китайския външен министър Уанг И. „Имаме отворени линии за комуникация. Когато имах възможността да се срещна с външния министър преди няколко седмици в Бали дълго обсъждахме Тайван, повдигнахме въпроса за възможно посещение на Пелоси“, допълни Блинкен.

Държавният секретар на САЩ добави, че Вашингтон продължава да се придържа към политиката на "един Китай" и не е за предоставяне на независимост на Тайван.

„Нищо не се е променило след посещението на Пелоси в Тайван в нашата политика за „един Китай“. Ние не искаме едностранна промяна на статуквото от никоя страна. Ние не подкрепяме независимостта на Тайван“, каза Блинкен.

Той отбеляза, че страните от АСЕАН и Г-7 са възприели подобен подход, призовавайки за деескалация.

Отношенията между властите в континентален Китай и Тайван се влошиха през последните дни поради посещението на Пелоси на острова във вторник и сряда. КНР многократно е предупреждавала американската страна, че такова пътуване няма да остане без последствия и ще бъдат предприети строги мерки. Веднага след пристигането на Пелоси Пекин обяви планове за провеждане на военни учения с бойни стрелби в шест зони около Тайван.

Тайван се управлява от собствена администрация от 1949 г., когато останките от силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши (1887-1975), избягаха на острова, след като бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайпе запазва знамето и някои други атрибути на бившата Китайска република, които са съществували на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според официалната позиция на Пекин това е една от провинциите на КНР.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"