Блокадата на границата изтърва турските автобуси

Само леки автомобили чакали границата да бъде отворена

Полицаите действаха, след като премиерът привика шефовете на МВР и ДАНС и главния прокурор

Нито един автобус не е имало на граничния пункт Капитан Андреево, докато траела блокадата на българо-турската граница, съобщиха от МВР.

Около 11 ч протестиращи срещу изборния туризъм, идващ от южната ни съседка, се събраха на ГКПП и излязоха на пътното платно. Хората обявиха, че ще стоят до края на изборния ден в неделя. Те дори започнаха да разпъват палатки на асфалта и да се подготвят за дълъг престой. Обявиха, че имало опити за преминавания на автобуси с граждани на Турция, които имат и български паспорти, които не успели да пробият блокадата. Подобна бе ситуацията и на друг пункт - Малко Търново.

Малко след като преминаването на ГКПП бе парализирано, на място бяха изпратени жандармеристи. В продължение на няколко часа те не закачаха недоволните.

До развръзката се стигна след спешна среща между служебния министър-председател Огнян Герджиков и шефовете на ДАНС, МВР и главния прокурор.

Премиерът привика в ранния следобед Димитър Георгиев, Пламен Узунов и Сотир Цацаров. Те обсъдиха създалата се ситуация и решиха, че “свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право”.

“Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки”, съобщиха от правителствената пресслужба.

Не бе минал и час от заседанието, когато служителите на ГКПП Капитан Андреево атакуваха.

120 полицаи и жандармеристи разпръснаха хората, подредени в колона, които спираха движението. Униформените изтласкаха протестиращите. След това от МВР обясниха, че не е имало никакви автобуси на пункта. Били се образували само колони от автомобили. Коментарите бяха, че автобусите са пристигнали в България през тази и миналата седмица и в навечерието на изборите едва ли ще има голямо движение на изборни туристи. В същото време на ГКПП Малко Търново също имаше сблъсъци, но до вечерта блокадата остана.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"