Боб Удуърд и за Байдън: Наричал Нетаняху "този кучи син", а Путин - олицетворение на злото

В предстоящата книга на известния журналист Боб Удуърд, откровените и често изпълнени с ругатни лични оценки на президента Джо Байдън за световните лидери са извадени наяве, предлагайки рядък поглед върху нефилтрираните мисли на президента за личности като Бенямин Нетаняху и Владимир Путин. Книгата, озаглавена "Война", трябва да излезе на 15 октомври.

Според разказа на Удуърд, Байдън насаме се е нарекъл израелския министър-председател Нетаняху „Този ​​кучи син, Биби Нетаняху, той е лош човек. Той е лош шибан човек!“ по време на разговор със сътрудник през пролетта на 2024 г., когато конфликтът в Газа се засили.

По същия начин, острите думи на Байдън за руския президент Владимир Путин бяха разрити в книгата. „Този ​​шибан Путин“, казал Байдън пред съветници в Овалния кабинет след нахлуването на Русия в Украйна. "Путин е зъл. Имаме работа с олицетворение на злото."

Книгата, базирана на стотици часове интервюта с хора, които са били свидетели на събития от първа ръка, навлиза в ключови моменти от президентството на Байдън, включително изтеглянето от Афганистан, конфронтации с Путин за Украйна и частни сблъсъци с Нетаняху относно конфликта в Газа.

Удуърд съобщава, че в един момент екипът по национална сигурност на Байдън е вярвал, че има 50% шанс Путин да използва ядрени оръжия в Украйна, рязко увеличение от по-ранните оценки. Това довело до спешна комуникация с руски официални лица, включително напрегнат телефонен разговор между американския министър на отбраната Лойд Остин и руския му колега Сергей Шойгу.

По отношение на продължаващия конфликт между Израел и Хамас, Удуърд описва отношенията на Байдън с Нетаняху като "влакче в увеселителен парк". Докато публично подкрепял Израел, Байдън насаме изразявал разочарование от стратегията на Нетаняху в Газа.

"Каква е твоята стратегия, човече?" попитал Байдън Нетаняху по време на телефонен разговор през април.

Книгата разказва за опитите на Байдън да ограничи действията на Нетаняху, особено след като Иран изстреля ракети срещу Израел в отговор на израелски удар в Сирия.

„Не е нужно да правите друг ход. Не правете нищо“, посъветвал Байдън Нетаняху, според Удуърд.

С ескалирането на конфликта се съобщава, че разочарованието на Байдън от Нетаняху прекипяло.

„Той е шибан лъжец“, казал Байдън насаме за Нетаняху, след като Израел навлязал в Рафах, пише Удуърд. Твърди се, че в разговор през юли след израелски въздушен удар в Бейрут Байдън извикал на Нетаняху: „Биби, какво по дяволите?“

„Това би било такава лудост"

Удуърд съобщава, че в навечерието на нахлуването на Русия САЩ са се сдобили със съкровищница от разузнаване, което показва „убедително“ през октомври 2021 г., че Путин е имал планове да нахлуе в Украйна със 175 000 войници.

„Това беше удивителен разузнавателен удар от перлите в короната на американското разузнаване, включително човешки източник в Кремъл“, съобщава Удуърд. Човешките източници са сред най-чувствителните в света на разузнаването.

"Сякаш бяха влезли тайно в палатката на вражеския командир и бяха прегърбени над картите, разглеждайки броя и движението на бригадите и цялата планирана последователност на многофронтовата инвазия“, пише Удуърд.

Докато Байдън и неговите съветници се съгласили, че планът е „ужасяващо сериозен“, все още им било трудно да повярват в него.

„Това е, което Путин планира да направи“, казал директорът на ЦРУ Бил Бърнс на Байдън, според Удуърд.

„Това би било толкова лудо“, отговорил Байдън.

„Исусе Христе!“ възкликнал Байдън. „Сега трябва да се справя с това, че Русия поглъща Украйна?

Байдън се сблъскал с Путин два пъти през декември 2021 г., първо във видеоконференция и след това в това, което Удуърд описва като „горещ 50-минутен разговор“, който станал толкова напрегнал, че в един момент Путин „повиши риска от ядрена война по заплашителен начин.”

Байдън отговорил, като напомнил на Путин, че „е невъзможно да се спечели“ ядрена война.

„Най-вълнуващият момент от цялата война“

Една от най-драматичните сцени във „Война“ разкрива колко разтревожени са били Байдън и неговият екип по национална сигурност от перспективата Путин да използва ядрени оръжия.

До септември 2022 г. докладите на американското разузнаване, смятани за „изящни“, разкрили „дълбоко обезпокоителна оценка“ за Путин – че той е толкова отчаян от загубите на бойното поле, че може да използва тактически ядрени оръжия в Украйна.

Въз основа на тревожните нови разузнавателни доклади, Белият дом смятал, че има 50% шанс Русия да използва тактическо ядрено оръжие - поразителна оценка, която скочила до небето от 5% и след това от 10%, съобщава Удуърд.

„По всички канали, свържете се с руснаците“, инструктирал Байдън своя съветник по националната сигурност Джейк Съливан. „Кажете им какво ще направим в отговор“, казал той според Удуърд.

Книгата разказва за напрегнат телефонен разговор между министъра на отбраната Лойд Остин и неговия руски колега през октомври 2022 г.

„Ако направихте това, всички ограничения, под които работихме в Украйна, ще бъдат преразгледани“, казал Остин на министъра на отбраната Сергей Шойгу. „Това би изолирало Русия на световната сцена до степен, която вие, руснаците, не можете да оцените напълно.“

„Не приемам с добро око, когато ме заплашват“, отговорил Шойгу.

„Г-н Министър“, казал на свой ред Остин, според Удуърд, „Аз съм лидер на най-мощната армия в историята на света. Не отправям заплахи.”

Два дни по-късно руснаците поискали ново обаждане. Този път руският министър на отбраната драматично заявил, че украинците планират да използват „мръсна бомба“ – фалшива история, която САЩ смятали, че Кремъл прокарва като претекст за разполагане на ядрено оръжие.

„Не ви вярваме“, казал Остин твърдо в отговор, според Удуърд. „Не виждаме никакви индикации за това и светът ще разбере това.“

„Не го прави“, казал той на Шойгу.

„Разбирам“, отговорил Шойгу.

„Това беше може би най-вълнуващият момент от цялата война“, казал по-късно за сцената Колин Кал, високопоставен служител на Пентагона.

„Биби, нямаш стратегия“

След нападението срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Удуърд описва отношенията между Байдън и Нетаняху като влакче в увеселителен парк. Докато Байдън подкрепял Израел публично, той се карал с Нетаняху зад кулисите за това как Израел води войната в Газа.

„Каква е твоята стратегия, човече?“ попита Байдън Нетаняху по време на телефонен разговор през април, съобщава Удуърд.

„Трябва да отидем в Рафа“, каза Нетаняху.

„Биби, нямаш стратегия", отговорил Байдън.

През януари Израел започна удар в Сирия, който уби висш генерал от Корпуса на гвардейците на иранската революция, което накара Иран да изстреля повече от 100 балистични ракети в отговор, първият път, когато Иран изстреля ракети от своя територия директно срещу Израел.

САЩ, заедно със Саудитска Арабия, Йордания и други съюзници на САЩ, застанаха в защита на Израел. Докато почти всички ирански ракети бяха прихванати, Нетаняху искаше да отмъсти.

Байдън казал на Нетаняху при обаждане „да вземе победата“, въпреки че израелският премиер отблъснал предложението му. „Не е нужно да правите друг ход. Не правете нищо“, казал Байдън.

В крайна сметка Израел нанесе ограничен, калибриран удар срещу Иран, който Байдън счел за победа.

Знам, че той ще направи нещо, но начинът, по който го ограничавам, е да му кажа да не прави нищо“, казал Байдън на съветниците си, според Удуърд.

Но разочарованието на Байдън от Нетаняху кипнало, докато войната продължаваше да ескалира.

„Той е шибан лъжец“, каза Байдън насаме за Нетаняху, след като Израел влезе в Рафа, пише Удуърд.

„Биби, какво по дяволите?“ Байдън изкрещял на Нетаняху през юли, след като израелски въздушен удар уби висш военен командир на Хизбула и трима цивилни в Бейрут, според Удуърд.

„Знаете, че възприемането на Израел по света все повече е, че сте държава-измамник, актьор-измамник“, казал Байдън на Нетаняху.

Нетаняху отговорил, че целта е „един от водещите терористи“.

„Видяхме възможност и я използвахме“, казал Нетаняху. „Колкото по-силно удряте, толкова по-успешен ще бъдете в преговорите.“

„Хей, да се обадим на Тръмп“

Книгата на Удуърд също съдържа забележителни подробности за престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, който обсъждаше перспективата за нормализиране на отношенията с Израел преди нападението от 7 октомври.

След атаката държавният секретар Антъни Блинкен проведе бурно пътуване из Близкия изток, опитвайки се да договори хуманитарна помощ за Газа. По времето, когато Блинкен пристигнал в Саудитска Арабия, за да се срещне с Мохамед бин Салман, той вече бил изтощен.

Но престолонаследникът, нощна сова, държал Блинкен и екипа му будни цяла нощ, преди най-накрая да се срещнат. Удуърд цитира Блинкен, който казал: „Мохамед бин Салман не беше нищо повече от разглезено дете.“

В по-късен разговор Блинкен попитал саудитския престолонаследник за искането му за път към палестинска държава, преди Саудитска Арабия да нормализира отношенията с Израел.

„Искам ли го?“ попитал Мохамед бин Салман и почукал по сърцето му, пише Уудард. „Няма толкова голямо значение. трябва ли ми Абсолютно.”

Удуърд също разказва за среща, която Греъм, сенаторът от Южна Каролина, е имал с престолонаследника през март.

„Хей, да се обадим на Тръмп“, казал Греъм на Мохамед бин Салман по време на посещение при саудитския лидер през март.

Това, което се случило след това, предлага очарователен прозорец към това как саудитският лидер работи и комуникира с различни световни лидери и правителствени служители. Удуърд пише, че Бин Салман е накарал помощник да донесе чанта с около 50 записващи телефона, изваждайки един с надпис „TRUMP 45“.

Сред другите в чантата, пише Удуърд, бе телефон с надпис „ДЖЕЙК СЪЛИВАН“.

„Никога не трябваше да избирам Гарланд“

Книгата също така документира личните и политически борби на Байдън, включително начинът, по който Байдън нарича Тръмп насаме в изненадващо телефонно обаждане от бившия президент Джордж У. Буш и разочарованието на Байдън от Обама и съжаленията за избора му на неговия главен прокурор Мерик Гарланд.

Докато Байдън рядко споменава името на Тръмп публично, наричайки го „моят предшественик“ или „бившият човек“, насаме Байдън го нарича „този шибан задник“, пише Удуърд.

След катастрофалното изтегляне на САЩ от Афганистан Байдън получи съчувствено телефонно обаждане от друг член на клуба на президента.

„О, момче, мога да разбера през какво преминаваш“, казал Буш на Байдън. „И аз бях прецакан от моите хора от разузнаването“, пише Удуърд.

Преди нахлуването на Русия в Украйна Байдън се оплакал, че Обама не е направил достатъчно, за да спре Путин през 2014 г., когато руският лидер нахлу в Крим.

„Те се прецакаха през 2014 г.“, казал Байдън на приятел, според Удуърд. „Ето защо сме тук. Прецакахме го. Барак никога не е приемал Путин на сериозно."

Байдън добавил ядосано: „Ние не направихме нищо. Дадохме на Путин лиценз да продължи! Е, отнемам шибания му лиценз!“

Байдън остава настрана от Министерството на правосъдието. Но насаме Уудуърд разкрива гнева на президента от наказателното преследване на сина му, особено срещу главния му прокурор.

„Никога не трябваше да избирам Гарланд“, казал веднъж Байдън на свой сътрудник. „Това никога няма да изчезне, по дяволите“, оплакал се Байдън.

Удуърд също описва сцена между баща и син в Белия дом през пролетта на 2022 г. Президентът вечеря с приятел, когато Хънтър Байдън нахлул, седнал и започнал да говори защо той е човекът, който може да загуби най-много от междинните избори.

„Хънтър говори за личната си криза“, пише Удуърд. „Президентът Байдън се облегна назад в стола си, затвори очи и въздъхна.“

До лятото на 2024 г. въпросите относно способността на Байдън да остане в надпреварата погълнаха Белия дом и Демократическата партия след катастрофалното му представяне в дебата. През следващите няколко седмици Байдън се заинати и настоя, че няма да се откаже.

Удуърд пише, че Блинкен, който е известен със своята лоялност и близки отношения с Байдън, е разгледал чувствителния въпрос по време на частен обяд на 4 юли.

„Не искам наследството ви да бъде застрашено. Всеки, за когото се пише, получава едно изречение. Това е наследството“, казал Блинкен. „Ако това решение ви накара да останете и да спечелите преизбирането, чудесно. Ако това доведе до оставане и загуба на преизбиране, това е присъдата.“

След това Блинкен попитал Байдън: „Виждате ли се да правите това още четири години? Трябва да отговорите на този въпрос.

Байдън, Харис и „f-бомбата“

Когато Байдън отпадна на 21 юли, той незабавно подкрепи Харис, позволявайки й да консолидира подкрепата на демократите и да избегне объркани партийни борби.

Той също така си спомнил какво е да не получиш одобрението на президента.

„Мисля, че вероятно се връща към начина, по който Байдън смяташе, че не е получил това от президента Обама през 2016 г.“, казал Блинкен, според Удуърд. „Той беше разочарован. Той почувства, че като негов вицепрезидент това е нормален и естествен ред."

„Войната“ предлага поглед върху личните отношения на Харис с Байдън като негов вицепрезидент. Уудуърд пише, че в един момент тя била загрижена за изолацията на Байдън и се обадила на един от най-близките му сътрудници.

„Обаждам се, за да ви помоля – наистина да ви помоля, всъщност – бихте ли разговаряли с президента повече?“ казала Харис на приятеля на Байдън. „Вашият президент наистина ви обича. Трябва да говориш с него по-често, отколкото го правите".

Удуърд пише: „Сътрудникът на Байдън беше откровен с вицепрезидента. Вижте, една от най-големите причини, поради които Байдън ми се обажда, казал сътрудникът, е, че му осигурявам ниво на комфорт до точката, в която той може свободно да кълне „какъв шибан задник е Джо Манчин“.

Вицепрезидентът се засмяла. „Това може да е единствената причина, поради която той все още наистина се чувства добре с мен до известна степен“, казала Харис, според Удуърд, „защото той знае, че аз съм единственият човек наоколо, който знае как правилно да произнася думата копеле.“

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"