Боби Михайлов: Може би съм омръзнал на хората, не съм говорил с премиера

След 14 години без 6 дни Борислав Михайлов официално сдаде властта в българския футбол. Бившият вратар и герой от САЩ `94 мотивира решението си с факта, че е настъпил момент, в който търпението му се е изчерпало и уточни, че това няма нищо общо с призива на премиера Бойко Борисов за оставка. Веднага, след като Михайлов депозира такава пред изпълкома, той даде пресконференция на базата на националния отбор в Бояна.

- Г-н Михайлов, защо си подадохте оставката като президент на БФС?

- 14 години са доста дълго време. Отдавна се замислях, че може да съм омръзнал на хората. Напоследък се случиха много неща, които вкарват напрежение във футбола и футболния съюз, не че аз съм виновен за това. Предпочетох с моята оставка да сваля това напрежение и моите колеги да могат да работят спокойно.

- Имахте ли разговор с премиера Бойко Борисов и спортния министър след мача?

- Не, в деня на мача се видях със спортния министър Красен Кралев. На другата сутрин видях написаното, но това няма общо. Казах ви, че от много време се бях замислил за това мое действие.

- Доколко е вярно, че първата ви реакция е била да не си подадете оставката?

- Не е вярно, първата ми реакция е официалната. Към 15.20 часа бе пуснато съобщение, че подавам оставка. После никой не разбра, че оставка не се приема, това е личен акт. След това имаше време за игра с публиката, както се казва и се създадоха много коментари и хипотези.

- Щяхте ли да си подадете оставката, ако Бойко Борисов не ви я бе поискал?

- Казах ви, че това не е обвързано. В даден момент винаги приключва предела на търпение.

- Смятате ли, че сте жертва на заговор?

- 100% това не е организирано от футболния съюз. Каквото е трябвало за сигурността на мача, сме го направили. Не мога да гадая дали е нарочно или не. Факт е! Голяма част от тази истерия дойде от Англия. Аз писах две писма до президента на английската федерация и едно до УЕФА, което беше с голям отзвук в Европа. В него обяснявах, че България не е расистка държава.

- ГДБОП също влезе в базата на БФС тази седмица. Имаше привикани на разпит съдии и други длъжностни лица за уговорени мачове. Имате ли информация дали са открили нещо нередно и има ли нещо правилно и нередно в родния футбол?

- Такива специализирани структури дават информация дали нещо се е случило, когато приключи проверката. Темата за уговорени мачове се преекспонира в нашето общество от 15 години. В България няма никакво черно тото. Който го докаже, да си поеме вината. Освен това, всички сигнали от УЕФА, които през годините са намалели през последните 4 години от 48 на 3, всички те са предадени на прокуратурата и проверени. Досега няма нито едно доказано такова престъпление.

- Г-н Михайлов, смятате ли, че органите на реда си свършиха работата по време на мача...

- Не е моя работа да коментирам това. Тук съм да се търси от мен отговорност, не че вие можете да ми я търсите.

- Г-н Михайлов, ще отговорите си сега след години, на Христо Стоичков, участвал ли сте в уговаряне на мачове на националния отбор, както и в уреждане на залози в нашето първенство?

- На Стоичков няма какво да отговарям със сигурност. Тогава беше афектиран за нещо, но оттогава не съм чувал да е говорил друго. Аз не съм участвал нито на национално, нито на каквото и да е ниво.

- А мачът с Естония?

- Мачът с Естония сме го говорили с теб (б.а Сашо Диков). Какво да направя, че съдия дава четири дузпи, ние какво сме виновни? Това е несериозно и отпреди 100 години. Имаше разследване на ФИФА и нищо не се доказа. Казвам ви, че няма черно тото в България.

- Г-н Михайлов, пред кого всъщност носите отговорност?

- Аз нося отговорност пред хората, които са ме избрали. Това са всички 600 делегата, които ме избират 4 пъти с мнозинство от над 90%.

- Какво се промени след Конгреса миналата година до вторник, за да се стигне до това решение, което казахте, че сам сте взел?

- Не са се променили много неща, но се промени към хубаво като работа на футболния съюз. Когато се струпат много неща – тръгна си треньор, идва друг, няма това време... Резултатите, че са слаби, аз нямам никаква вина. Има всички условия за играчите. Просто идва момент, в който на човек му писна.

- Коя е най-голямата ви грешка по време на управлението?

- Трудно мога сега да кажа кой е най-голямата ми грешка за 14 години. Може би съм бил прекалено добър към абсолютно всички...

- Какво ще предстои след оставката?

- Хората от Изпълкома, които в момента са в залата, ще преценят какво ще правят. Аз ще си почина, ще ходя на лов и риболов и в един момент ще разберете, ако тръгна да се занимавам с нещо...

- Кой трябва да е вашият заместник или какви черти трябва да притежава?

- Кой? Не знам. Такъв тип като мен трудно се намира да понася толкова неща, така че не е много лесно. Щом съм бил най-много начело на БФС в цялата история на родния футбол, значи не е много лесно. Не е нужно да е бивш футболист. Трябва да е добър мениджър и добре поставен в обществото. Не мога да посоча човек.

- След години бихте ли приели да се върнете начело на БФС?

- Като президент никога!

- Тъжно ли ви е да гледате този национален отбор?

- Тъжно ми е, но проблемът е, че на последния мач с Англия половината отбор не го познавам. Така че отказвам да нося тази вина.

- Г-н Михайлов, казахте, че половината отбор не ги познавате срещу Англия. През последната година колко мача успяхте да гледате от Първа лига?

- Имах предвид, не че не ги познавам като играчи, а като имена. А за мачовете – на нито един. Защото така съм направил договора с телевизиите, че да мога да гледам всеки един от тях по телевизията. Нито един президент на футболен съюз не е задължен да ходи на мачове, освен на такива на националния отбор.

- Възможно ли беше полицията да действа още при първото гъкване на феновете?

- Първото гъкване те даже не знаят откъде идва. Има второ такова, което само Саутгейт го чува и дава сигнал на съдията. Реферът обаче даде знак играта да продължи. Това също е провокация и темата е много преекспонирана и самата организация FARE е навсякъде и пуска жалби. С Чехия ни наказаха, след като имаше знаме, което е признато от българските закони, но не и от FARE.

- Някой от изпълкома опита ли се да ви убеди да останете?

- Всички, но аз бях непреклонен. Така бях решил.

- Как се стигна до това решение вратари извън европейския съюз да не играят в родния шампионат?

- Стигна се дотам, че просто няма вратари в Първа лига. Кажете ми пет имена на този пост, които играят редовно? Правилото не е, защото синът ми е вратар. Естествено в България това се преекспонира. Знам, че не съм много обичан, а би трябвало да е обратното заради това, което съм направил.

- Как си обяснявате факта, че вашето име е едно от най-обижданите по време на мачовете. Вашата оставка бе поискана от публиката по време на историческия резил от Англия...

- Нищо не е поискано от публиката. Това беше нарочно, а оставката бе поискана по-скоро към треньора. Но скандиранията „Боби Михалов педера*т“, не са за първи път. Оставката не е ясно на кого е поискана. А това, че не съм обичан, в България никой не обича успелите хора, а аз съм много успял.

- Порочна ли е практиката членове на изпълкома да бъдат представители на клубовете?

- Въобще не е порочна. В над 30 държави има такива практика да има президенти на клубове. Освен това как да бъде събран един изпълком от 15 души без в него да има бивши футболисти, а само хора от изкуството и адвокати. А хората, които дават пари за отборите да нямат никакво отношение и да не могат да си кажат мнението. Трябва да има баланс, според мен в последния изпълком имаше такъв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"