Бодрум - рай за семейна почивка

Китни ресторантчета, огромни фамилни комплекси, чисто море

Най-огромната опасност в егейския залив е от преяждане

Българите са единствените, на които турците с радост казват „комшу“

[modula id="3145736"]

Историята се върти около любовта и войните. Това е Бодрум - история от най-чист вид. И туризъм от най-чист вид.

Някъде през 350 година преди Христа, една влюбена жена - Артемизия, губи любимия си мъж. Не просто мъж - нейния цар. Цар Мавзол. В негова чест тя нарежда да се построи една изумителна за времето си гробница. Тя е толкова внушителна с 36 колони в йонийски стил, висока 45 метра - приблизително колкото 15 етажна съвременна сграда. Мавзолеят остава в аналите като едно то Седемте чудеса на света.

Мавзол е сатрап (губернатор) на Персийската империя, но бързо се еманципира и прави свое независимо царство в Кария. Той успява да завладее големи части от Ликия (района около и на запад от днешна Анталия) и Йония (района на днешен Измир). Избира за своя столица Халикарнас и заживява щастливо с прекрасната Артемизия цели 24 години. Няма данни как е изглеждала царицата, но би следвало да е красива и млада - цар е все пак Мавзол и трябва да е красива. Надживяла е Мавзол - трябва да е била по-млада. И амбициозна, и крива, след като успява да принуди народа да строи подобно чудо. Гробницата става толкова прочута, че векове наред, всяка една голяма гробница се нарича мавзолей. Може би и тук трябва да сложим акцент, че Артемизия е била сестра на Мавзол - традиция по онова време.

Най-знатните архитекти на древността са наети за строежа, начело с великия Скопас. Ако се чудите кой е той - архитектът и скулптора, който е ръководил строежа на храма на Артемида в Ефес и на когото дължим фреските, изобразяващи битките на атиняните с амазонките.

Артемизия може пък и да не е била толкова млада, все пак. Живяла е само две години след смъртта на любимия си цар и брат.

Тя ще остане в историята и с една от най-впечатляващите битки в древността. След като родостите от остров Родос разбират за смъртта на сатрапа, пращат флотилията си да удари Халикарнас. Хитрата Артемизия скрива нейните кораби в един от заливите и удря в гръб. Победата е почти мигновенна, а карийците превземат корабите на противника. След това отплават към Родос. Местните смятат, че победата е тяхна и чакат с цветя, маслини, хляб и най-вероятно вино своите герои. Така Артемизия си връща контрола над острова.

След смъртта є майсторите остават на строежа на мавзолея, считайки че така и техните имена ще останат в историята и довършват чудото години по-късно.

В продължение на повече от 16 века зданието впечатлява нашественици, местни, пътешественици, включително и Александър Велики.

Мавзолеят в Халикарнас е сринат от поредица земетресения и днес, благодерение на тях, рицарите-хоспиталиери и Британския музей, в Бодрум са останали само основните на едно от Седемте чудеса на света - Мавзолея.

Рицарите-хоспиталиери, известни повече като Малтийския орден, влизат в Кария през 14 век. Построяват цитадела, като за да бъде солидна и непревземаема, е подсилена с камъните от Мавзолея. Рицарите са първите, които ограбват съкровищата от гробницата. Години по-късно, както стана ясно, всичко е доразграбено от Британския музей.

Крепостта е най-голямата забележителност в Бодрум днес. Местните я наричат Бодрум калеси. Рицарите започват нейното изграждане през 1402 година и я наричат на създателя на църквата - Свети Петър.

Първият архитект е германецът хоспиталиер Хайнрих Шлегехолт. После идват и други германци.

Мястото е избрано много внимателно - то е нос в залива на Бодрум и практически е непревземаемо. Проблемът с водата рицарите решават, като изграждат няколко резервоара в под земята.

Макар и много карасив град в Средновековието, за българите той носи и нотка на мрак. В тази крепост османците са заточвали български борци за независимост. Сред най-известните личности, които са хващали ревматизъм във влажните подземия на Бодрум калеси са Даме Груев, Пере Тошев и Христо Татарчев.

Днес българите са единствените, на които турците с радост казват “комшу”. Не се обръщат така нито към гърци, нито към сирийци, нито към азери. И българинът се чувства много добре в Бодрум. Почти като у дома си.

 

Със самолет пътят е час и двайсет минути

Детски и аква паркове, лакомства и спокойствие

От пристанището има редовни линии до гръцките острови Кос и Калимнос

Бодрум е едно от най-популярните места за почивка не само за чужденци, но и за претенциозните аристократи от Истанбул и Анкара. По хълмовете, северно от залива е кацнал един от най-скъпите квартали в Труция, а може би и в Европа, като този в “Ескичешме махлеси”.

Доста скромни по размери къщи, струват между 3 и 6 милиона евро, а притежатели са политици, милионери, звезди от шоубизнеса, като роденият в Одрин медиен магнат и супер звезда - Аджун Ълъджалъ. Той е водещ на турската версия на “Сървайвър”, а негови са адаптациите на “Турция търси таланти” и “Гласът”. Къща има и Къванч Татлъту.

Малко по-надолу от луксозното кварталче започват хотелите. Бодрум предлага стотици варианти на почивка. Старият град е известен с музикалните си барове и китни ресторантчета, но районът около града е известен със своето спокойствие и семеен уют. Има етвини, има скъпи и прескъпи варианти за почивка. Последното се усеща по руската реч, която тук доминира и доминира във варианта си на улегнали, богати семейства.

Може би най-впечатляващ е новият бисер на Бодрум - Lujo. За този хотелски комплекс, в който всяка стая има собствен излаз на басейн, е достатъчно да се каже, че собствениците са докарали с танкери бял пясък от Малдивите и усещането е такова.

От България е за препоръчване да се пътува със самолет. Чартърите са на “Емерелад травел” и освен Бодрум те обслужват и курортите в Мармарис. Полетът е час и двайсет минути, докато с автобус пътят трае почти денонощие. Малко повече от хиляда километра се изминават от София с тегавите граници на Капитан Андреево, ферибота през Чаннаккале и след това по цялото крайбрежие до Бодрум.

Повечето от хубавите комплекси са извън града и са в прекрасни заливи с хубави плажове. Ако поискате да се разхождате из стария град възможностите са много - с маршрукти, които минават на 15 минути и билетчето е по-малко от левче на човек и с такси. За предпочитане са маршрутките, защото те отиват точно до центъра и са също толкова бързи, колкото и такситата. Хората са вежливи и усложливи.

Центърът на Бодрум предлага хубави магазинчета, макар че са далеч от мащабите на големите градове в Турция. Историческата част обаче си струва да се види, а още повече нощните клубове.

За разлика от повечето туристически дестинации, Турция и в случая Бодрум са фокусирани върху семейния туризъм. Един от най-добрите хотели - “Vogue” например има огромен аквапарк, който е включен към цената, дино парк с адски достоверни анимирани модели на динозаври. Децата се чувстват като в рая на подобни места. Ресторантите в ултра-ол-инклузива са антихуманни - толкова е вкусно, колкото може да бъде само в Турция, а количествата са способни да заличат цивилизацията от вкусотии.

През цялото време има различни дейности, в които могат да се включат децата, за да може родителите да си отдъхнат от грижите към поколенията.

За всичко останало се грижат добрите приятели като “Акчабат кьофте”, “Адана кебаб”, “Патладжан кебап”, “Гьозлеме”, “Кюнефе”, “Антеп баклава” и още хиляди знайни и незнайни ястия.

[modula id="3145788"]

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Емил Спахийски

Този уебсайт използва "бисквитки"