Бойко Борисов: Голяма благодарност към Урсула фон дер Лайен и ЕК за ресора на Екатерина Захариева

"Голяма, голяма благодарност към Усрула фон дер Лайен и Европейската комисия за ресора на българския еврокомисар“. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира номинацията за еврокомисар на Екатерина Захариева с ресор "Стартъпи, изследователска дейност и иновации".

„Аз мисля, че в този раздел – икономика, индустрия, конкурентоспособност, иновации – това са най-мощните, най-ресурсните програми, които изключително много приличат на България. Стартъпите, програмата “Horizon”- може би най-мощната програма на Европейския съюз“, заяви Борисов в кулоарите на Народното събрание.

„Благодаря на Урсула фон дер Лайен и Комисията за това, което са направили за България. Повярвайте ми, това е един ресор, подходящ точно за нашите програми -  индустриализация, стартъпи, иновации. На първо място и в нейната кампания (на Урсула фон дер Лайен б.р.) се говореше, че конкурентоспособността на Европа спрямо Америка и Китай трябва да се завиши, а сега именно на нашия комисар се дава този ресор“, подчерта лидерът на най-голямата политическа сила, която номинира Захариева за българското предложение за еврокомисар. 

„В тези пет години България може да направи много, разбира се, при редовни правителства. Все пак не забравяйте, че тук се отчита, че суперкомпютъра е в България, че имаме огромна IT общност, че в тези сфери, това, което направихме е изключително важно“, напомни Бойко Борисов. 

„Програмата Хоризонт е за почти 100 милиарда, което показва колко важен е ресорът", допълни народният представител от ГЕРБ/СДС Томислав Дончев, визирайки "Horizon Europe", която се споменава и в писмото от Урсула фон дер Лайен със задачи до Захариева. 

TRUD_VERSION_AMP:12//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"