Бойко Борисов: Летим към избори (обзор)

Депутатите не избраха председател на НС, ГЕРБ предлагат за втори път Рая Назарян

Николай Марков от “Величие” закъсня и не положи клетва, квестори го изведоха от залата

Христо Иванов продаде оставка като депутат

Новото 50-о Народно събрание не може да започне да работи, защото все още няма председател, а втори опит за избор се прави днес. От първата политическа сила ГЕРБ-СДС издигнаха за парламентарен шеф Рая Назарян, “Възраждане” - Петър Петров, ИТН - Силви Кирилов, а “Величие” - Юлиана Матеева.

Никой от тях не събра мнозинство, като най-много гласове имаха Назрян - 115 и Петров, който взе 41. Техните кандидатури бяха подложени на повторно гласуване, но отново не получиха необходимите гласове. След неуспешните няколко опита Силви Кирилов, който председателстваше в качеството си на най-възрастен народен представител, формално обяви почивка, но до следващия ден, което значи, че първото заседание де юре все още тече. Депутатите ще направят нов опит за избор на председател в 10 часа днес, 20 юни.

“Летим към избори”. Това отсече, разочарован, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след неуспешното гласуване на парламентарен шеф, за която позиция първата партия издигна Рая Назарян. Заедно с което бе поставено условие - ако не бъде избрана тя, отиваме към вот наесен. “Всички виждаме как летим към нови избори. Защото няма отговорни партии. Преди месеци казах, че ние с ДПС не можем да направим коалиция. Без да има един широк формат, коалиция не може да се направи.”

Борисов отново протегна ръка към ППДБ - “дайте да седнем и да направим едно стабилно управление така, както ни нареди народът - първи втори и трети. Това е изходът от кризата”, обърна се към “добрите сили” той.

“Не съм оптимист. В никакъв случай. Важен е принципът. ГЕРБ има 3 пъти повече депутати от ПП, отсече бившият премиер. “С какво основание, с цялата корупция, която нагнетиха в последните месеци, те отново искат да се изявяват като ментора на обществото”, попита индиректно ППДБ бившият премиер.

“Народът. Не Борисов, не Пеевски, не филанкишията. Народът ги нареди на трето място заради корупционните им тежести”, продължи с критиките си той.

Смирение и умереност. Това е ключът за излизане от настоящият цайтнот според лидерa на ДПС Делян Пеевски.

“Всички партии трябва да се смирят. Както започна днес - без избор на шеф на парламента, показва, че не разбраха урока на българските граждани. Надявам се да им дойде акълът, защото хората казаха да се смирим всички, независимо какъв резултат имаме”, каза той. И бе категоричен - Движението ще продължи да подкрепя Рая Назарян от ГЕРБ за председател на НС.

ППДБ пък преповториха за пореден път заявката си да са опозиция. Няма да гласуват и за председател на парламента, излъчен от ГЕРБ. “ГЕРБ спечелиха с над 10%, сега е момента да покажат как слагат ред в хаоса”, призова първата политическа сила съпредседателят на “Промяната” Асен Василев.

“ППДБ ще бъде ясна, проевропейска опозиция, която ще се бори за всичко по пътя на България към Европа. И за всичко, което е антикорупционно. Всяка кражба, която видим, ще осветяваме и няма да позволим България да се върне в недалечното минало”, посочи на свой ред Кирил Петков.

Интересен детайл бе и това, че лидерът на новата партия в НС “Величие” Николай Марков не успя да положи клетва. Причината - бе закъснял. “Излязох, защото не съм положил клетва. Сега ще видя какво ще направя”, гледа към бъдещето той.
Юристи коментираха пред “Труд news”, че с процедурна хватка се бави началото на консултациите при президента, който би могъл да връчи мандат още в началото на идната седмица, ако депутатите бяха удължили действието на правилника на 49-ото НС. Председател обаче няма, няма и официални парламентарни групи, което връзва ръцете на Радев да започне с консултациите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"