Бойко Борисов разсече политическия възел

Решение на конституционната криза в един ход

На ход са президентът Румен Радев и служебният премиер Димитър Главчев, които да сменят МВР-шефа Калин Стоянов

Недопустимо е министър с цялата власт, смятат анализатори

Политическият възел, който допълнително се затегна при отказа на президента Румен Радев да одобри кабинета на кандидат-премиера Горица Кожарева с министър Калин Стоянов, бе разсечен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Вчера той поиска МВР-шефът да бъде свален от поста, с което даде ясно решение какво би извадило страната от конституционната криза. Това бе обобщеният коментар пред “Труд news” на конституционалисти и анализатори.

Ден след неодобрението от президента Радев на проектокабинета на Горица Кожарева, заради Калин Стоянов, в централата на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че в миналото е защитавал Стоянов, но не знае защо той от своя страна е направил жеста с юмрука, който Стоянов вдигна по време на протеста в негова защита пред президентството.

“Какво видях? Няколко недопустими действия - вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството. Не е допустимо”, каза Борисов и посочи: “При това му действие категорично от ГЕРБ настояваме той да бъде освободен”.

Според него “това не може да е вътрешен министър, наблюдаващ изборите.”

Той отбеляза, че Кожарева е постъпила “много прибързано” и трябвало да помисли и да даде друго име за кандидат за вътрешен министър.

“Не може държавата да става заложник на вътрешен министър, който и да е той”, категоричен бе Борисов. Той призова президента Радев “Главчев като служебен премиер да намери формулата да се отстрани Калин Стоянов. Да се избере приемлива фигура на вътрешен министър и по най-бързия начин да се отиде на изборите”.

“След като стана ясно, че Калин Стоянов е пречка да се отиде на избори, това създава напрежение в цялата държава. Затова е нормално да бъде призован да се оттегли”, посочи пред “Труд news” преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Според нея въпросът е “дали това не трябваше да стане в деня на обявяване на проектокабинета от Горица Кожарева”.

Тя поясни, че служебният премиер Димитър Главчев не може да отстрани еднолично вътрешния министър. “Но ако той има друг кандидат за министър на вътрешните работи, може с указ на президента да бъдат сменени. Тук може да се пошегувам, че може господин Главчев да стане освен и външен, но и вътрешен министър. Има такива случаи, в които министър-председател е бил и министър на вътрешните работи, но това е било преди 9 септември”, заяви Киселова.

“Президентът даде две възможности - едната e Народното събрание да попълни състава на онези лица, от които да избере това за потенциален министър-председател. Стана ясно, че до средата на септември това може да се случи. Но втора възможност е да проведе пак разговори с вече наличните възможни за служебни премиери. Това прави днес. Но по чл. 99 ал. 5 от Конституцията има последователност от действия, която трябва да се осъществи, за да се стигне до избори”, припомни конституционалистът.

“Бойко Борисов се опитва да внесе някакъв порядък. Той каза нещо много важно - недопустимо е министър да се опитва да вземе цялата власт и едва ли не да диктува политическите процеси в държавата. Ти просто си служител на народа, ти трябва да служиш, нито си избран за министър-председател, нито за президент”, коментира пред “Труд news” ситуацията социологът Мира Радева.

А Борисов подчерта, че и Горица Кожарева също трябва да подаде оставка след “тичането є при главния прокурор”. “С кой акъл замесвате и главния прокурор?”, възмути се той. Отговори с категорично “не” на въпроса дали може да се намери премиер, който да не се поддава на натиска на Пеевски. По думите му такъв се става след избори, като народът трябва да го издигне. 
От своя страна Делян Пеевски обяви, че ако Калин Стоянов бъде махнат от поста на вътрешен министър, той ще го включи като водач в листа за предстоящите избори и похвали работата му.

“Това поне ще бъде признание за политическата му роля, въпреки че е доста обидно в една деполитичизирана институция, каквато е МВР, да се окаже, че всъщност самият министър е бил от конкретна квота, най-вероятно на ДПС и е защитавал конкретни интереси. Има сериозни съмнения за това, че МВР по някакъв начин е участник в изборите, което е недопустимо”, каза Радева.

Легендата

Гордиевият възел е синоним за на пръв поглед неразрешим проблем, който може да бъде решен с неконвенционално действие. Легендата за него се свързва с Александър Велики. Възелът е наречен така на името на фригийския цар Гордий. Според легендата, когато фригите трябвало да изберат цар, попитали оракул кой да бъде той. Оракулът предсказал да изберат първия, когото срещнат по пътя към храма на Зевс, качен на кола с впрегнати волове, и с орел кацнал на колата. Те срещнали обикновения земеделец Гордий и го провъзгласили за цар. Гордий дарил колесницата, която променила съдбата му, в храма на Зевс и я завързал със сложния възел. Оракулско предсказание вещаело, че който успее да развърже възела, ще стане владетел на Азия. През 333 г. пр.н.е. Александър Македонски вече успява да наложи своето превъзходство над Дарий и в този момент е на ръба да превземе огромната Персийска империя. Поради тази причина се отбива в същия храм на Зевс. Опитва се по много и различни начини да развърже възела, но не успява. Накрая, в силен пристъп на гняв, изважда меча си и разсича Гордиевия възел. Така успява да сбъдне пророчеството.

Доц. Татяна Буруджиева, социолог, пред “Труд news”: Лидерът на ГЕРБ направи крачка към решение на кризата

- Доцент Буруджиева, развързва ли се възелът на политическата криза след извънредната пресконференция на ГЕРБ и призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов вътрешният министър да подаде оставка след неуспелия служебен кабинет “Кожарева”?
- Хубаво е, че политици се изказват, но хубаво щеше да бъде господин Борисов да вземе отношение по всички въпроси, които от понеделник разсъждаваме. Не зная дали това ще реши политическата криза, но във всички случаи лидерът на ГЕРБ опитва крачка да се търси някакво решение. Какво точно ще бъде взето аз не се наемам да прогнозирам развитието на политическите процеси в България. Истината е, че времето, което имат всички е до към 15 септември, защото след 20 ноември няма никаква логика да се провеждат избори. Няма как с напредването на времето към декември да се провежда предсрочен вот. Истината е, че е много елементарно обяснението как една оставка и един човек може да бъдат решение на сегашните проблеми. За мен огромният въпрос е какво всъщност искат да направят и президента, и политиците с МВР. 

- Провалът на Председателският съвет на партиите в парламента върна ли отново топката в полето на президента Радев?
- Единият от мотивите на президента да постъпи така в понеделник бе да покаже, че политическите партии не могат да се разберат, не могат да свършат работа и не могат въобще да решат нещо. Това е част от дневния ред на президента и си мисля, че случилото се беше една демонстрация, то само отвори проблеми, то не даде решения. Не е изненадващо, защото политическите партии имат своите интереси и своите взаимоотношения със своите избиратели, а президентът го постави в ситуация да се позиционират спрямо него и спрямо неговите интереси, тези и позиции. Той се представи в понеделник като политическия символ на борбата срещу Пеевски. А всички добре помним, че това, за което обвиняваме Пеевски, го познаваме от модела с порциите на Доган. Не бива да забравяме, че точно президентът определи 50-ото НС като нелигитимно, а сега иска да им даде възможност за повече избор. А ако не хареса и номинациите за постовете, които може да бъдат служебен премиер, тогава какво? Президентът задълбочи въпроса с промените в Конституцията и демонстрира до какво могат да доведат тези текстове, което не е най-държавническия ход. Вярно е, че спази Конституцията, но като че ли липсваше нейният дух за ролята на държавния глава като обединител.

Диана Дамянова, бивш пиар на ПП, пред „Труд news": Борисов направи разумен ход

Не съм фен на Борисов, но той направи единствения разумен ход пред алтернативата този парламент да стои неизвестно колко време и при липсата на каквото и да е доверие в него да назначи министър-председател, Борисов дава някакъв вариант, който е разумен. И все пак - не смятам, че смяната на Калин Стоянов ще доведе до качествена промяна в МВР, най-малкото защото нов министър би бил избран, най-вероятно, сред неговите заместници. И „Продължаваме промяната” ще продължат да вият на червено. Но в политиката трябва да се търси компромисът, защото в момента наистина сме близо до институционална криза. Мисля, че „добрите сили” преиграват в поведението си, че има огромно количество купен вот. Това е проблем, който съществува много отдавна. Самите те посочват 35000 купени гласа, дори и да е така, тези гласове биха вкарали не повече от 1-2 депутати. В ППДБ има фиксация на тази тема, най-вече при ПП. В крайна сметка, не министърът на вътрешните работи прави изборите честни или нечестни. Силата на демократичните партии е да успеят да мобилизират гражданското общество.

Скандал между Пеевски и Петков прекрати Председателския съвет в НС

Депутати на седянка заради „домовата книга“

Депутати се събраха на две безрезултатни срещи Народното събрание. Поводът бе въпросът за попълването на т. нар. “домова книга”. Тя съдържа списъка от 10 човека на висши държавни позиции, измежду които президентът може да избира при назначаването на служебен премиер.

Преди срещата по покана на ППДБ, която те анонсираха ден по-рано, се проведе и Председателски съвет в НС, в който взеха участие ГЕРБ-СДС, ППДБ, БСП и ИТН, а “Възраждане” отсъстваха. Той завърши със скандал, а за развръзката съобщи председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов. “Това не беше никакъв председателски съвет, това беше една седянка, на която политическите партии си казаха това, което казват и пред вас. А, имаше и един интересен момент - Пеевски и Кирил Петков се скараха, след като Пеевски е попитал дали Петков, заедно с бившия шеф на ДАНС и бивш депутат от ПП Петър Петров е седял на задната седалка, а на предната седалка бил Калин Стоянов, а той (Кирил Петков - бел. ред.) не отрече”, каза Йорданов.

След още няколко часа чакане на развръзка и решение на политическата криза, брифинг даде Делян Пеевски, който за първи път обвини публично почетния председател на Движението Ахмед Доган в корупция.

“Почетният председател няма такива права, в момента, в който той и другият председател (Джевдет Чакъров - бел. ред.) се опитаха да откраднат марката на ДПС, изгубиха своята стойност съгласно устава на ДПС, защото са нелегитимни. Тези хора трябва да попитат Доган, къде са 30-те милиона, които откраднахте от ББР? И като чуем този отговор, ще продължим разговора”, отсече Пеевски.

И по традиция продължи с критиките си спрямо президента Радев, който водил “България към Москва”, като не пожали и “добрите сили” и в конкретика Кирил Петков: “Може да попитате г-н Петков, че той е довел Калин Стоянов, че той е лежал в една кола заедно с Петър Петров. И е лежал на една седалка като в сандвич”, остър бе той. И добави - заради уважението си към българските полицаи би предложил на Калин Стоянов, ако не остане министър, да оглави листа на ДПС.

“Добрите сили” не закъсняха с отговора си, изпращайки на медийната амбразура съпредседателя на “Промяната” Кирил Петков, който отрече да е “лежал на задната седалка”.

“Това са пълни техни внушения, целта е да замажат. Да, срещал съм се с Калин Стоянов. Да, в кола. Обаче единствената ми причина защо се срещам с него бе много проста - беше предложен от ГЕРБ, исках да видя дали става за министър на вътрешните работи, но в последствие беше прихванат”, отсече Петков. И съзря - Пеевски държи МВР шефа, като заложник на това “ставала цяла България”. Петков настоя още и да се попълнят хората от “домовата книга” - омбудсманът и заместникът му, но с прозрачна процедура, за да няма “нагласени мачове”.

Доган привика Централното оперативно бюро на ДПС на Росенец

Липса на кворум провалила първоначално срещата, инсинуации, контрират хората на Доган

Част от Централното оперативно бюро (ЦОБ) на Движението за права и свободи се събра в лятната резиденция на почетния председател Ахмед Доган в Росенец.

Целта на форума - да се вземе решение как ще се редят листите на предстоящите наесен поредни предсрочни парламентарни избори. Опциите, както “Труд news” научи, са или да се стигне до помиряване между двата лагера, което на този етап изглежда почти невъзможно, или да се направят две паралелни листи на ДПС-Доган и ДПС-Пеевски.

В ЦОБ на ДПС членове са Халил Летифов, Искра Михайлова, Айсел Руфад, Йордан Цонев, Станислав Анастасов, Джейхан Ибрямов и Илхан Кючюк, които са и заместник-председатели на партията, както и Рамадан Аталай, Севинч Солакова, Хамид Хамид, Ализан Яхова, Валентин Тончев, Танер Кабил, Левент Мемиш, Ерол Мюмюн, Марио Рангелов, Хасан Адемов, Севим Али, Радослав Ревански, Цветан Енчев, Танзер Юсеинов и Ибраим Зайденов, които са редови членове.

“Това събрание ще е нелегитимно, защото няма кворум. Знам колко души ще отидат там, защото знам кои са деребеите. Нормалните хора подкрепят мен”, отсече от кулоарите на парламента Делян Пеевски, неуточнявайки обаче какво знае относно посещаемостта в Росенец.

На заседанието се обсъжда “актуалната политическа ситуация и текущи въпроси на автентичното ДПС без Пеевски”, съобщи пред журналисти в Росенец, другият председател на ДПС Джевдет Чакъров.

До редакционното приключване на броя развитие по казуса нямаше.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"