Бойко Борисов: Успехът на българското председателство е успех за България

Успехът на българското председателство на Съвета на ЕС е успех за България. Имената няма да се запомнят, но ще се запомни името на България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

"С проблемите, които имаме с другите геополитически играчи, единството спасение на ЕС е да сме единни. И мисля, че вчера и днес всички тук го осъзнахме", подчерта той „Разходката по моста на влюбените, която направиха Меркел, Макрон и Тереза Мей е доста символична“, добави Борисов.

Ако Западните Балкани олицетворяват една страна тя ще има 96 млрд. евро брутен вътрешен продукт - колкото Словакия, но с население по-малко от Румъния - 17,7 млн. души. Обръщам се към западните медии - това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре те да покрият всички критерии, или да оставим другите геополитически играчи да заемат позиции там, попита премиерът.

"Благодаря на всички, които дойдоха, както и на тримата големи. Това е уважение към българския народ. Крайно време е всички у нас да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно и тя е успешна. Имахме много добра и честна дискусия", добави той.

За пръв път днес видях лидерите на Сърбия и Косово да си говорят толкова искрено, каза българският премиер.

Той се извини на жителите на София за причинените транспортни неудобства през последните дни заради организацията на срещата на върха.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"