Бордът на МВФ се зае с Кристалина Георгиева

Проучват доклада, според който е оказвала натиск върху служители

Оценяват значението на скандала и затова ще има втора среща

И Симеон Дянков е участвал

Изпълнитeлният cъвeт нa Meждyнapoдния вaлyтeн фoнд e oбcъдил нa извънpeднo зaceдaниe във втopник дoклaдa, пoдгoтвeн зa Cвeтoвнaтa бaнкa, в кoйтo ce твъpди, чe yпpaвлявaщият диpeктop нa MBФ Kpиcтaлинa Гeopгиeвa e пpитиcкaлa пepcoнaлa дa пpoмeни дaнни в пoлзa нa Kитaй, дoкaтo e билa глaвeн изпълнитeлeн диpeктop нa бaнкaтa, съобщи агенция Ройтерс.

Бордът е решил да се срещне скоро за по-нататъшни дискусии, каза говорител на МВФ, но не посочи конкретна дата. “Бордът обсъди досегашните дискусии на Комитета по етика и проведе предварителна размяна на мнения по доклада и изявлението на управляващия директор в отговор на него”, каза говорителят пред Ройтерс.

Бордът подчерта “значението, което придава на провеждането на задълбочен, обективен и навременен преглед и се съгласи да се срещнем отново скоро за по-нататъшно обсъждане”, каза говорителят.

Докладът от разследването, изготвен от адвокатската кантора “Уилмър Хейл” по искане на комисията по етика на Световната банка, установи, че Кристалина Георгиева е упражнявала натиск върху персонала, за да повишат позицията на Китай в класацията “Да правиш бизнес” (Doing Business), която ежегодно правеше Световната банка. Това е станало в момент, когато Световната банка е искала да увеличи капитала си и са водени преговори с Китай да внесе необходимите средства за това.

Първоначално шефът на екипа, който подготвя класацията, е заявил, че нищо не може да бъде направено, за да бъде повишена позицията на Китай в класацията. Затова Кристалина Георгиева иска от Симеон Данков, който тогава работи в Световната банка, а след това беше министър на финансите на България, да намери решение на въпроса. Няколко дни по-късно шефът на екипа по изготвяне на класацията пише имейл на Георгиева, че е намерено техническо решение на проблема.

Пол Ромер, бивш главен икономист на Световната банка, каза пред Ройтерс, че Георгиева го е “отстранила” от опитите му да направи подобренията, за които е бил нает в сферата на изследователската дейност на банката, и не е взела предвид притесненията му относно данните в класацията за Чили.
Световната банка още миналата седмица обяви, че спира издаването на класацията “Да правиш бизнес”.

Сенатор Рубио: Съучастниците трябва да  бъдат държани отговорни

Отмяната на класацията “Да правиш бизнес” и обвиненията срещу Кристалина Георгиева бяха усетени на Уолстрийт и Вашингтон, пише Ройтерс.

“Тези съучастници трябва да бъдат държани отговорни, а свободните нации трябва сериозно да преоценят ролята, която позволяваме на Пекин да играе в световните институции”, заяви сенаторът Марко Рубио от Флорида в изявление пред Ройтерс.

Сенаторът Бил Хагерти, водещият републиканец от подкомисията по международна търговия и финанси на Сенатския банков комитет, поиска “възстановяване на този ценен доклад при условия, на които можем да се доверим, а не отмяната му”. Прекратяването на тези годишни доклади може да затрудни инвеститорите да преценят къде да вложат парите си, казаха инвеститори пред Ройтерс.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"