Борел: ЕС изключва официални контакти с Путин

Европейският съюз изключва възможността за всякакви контакти с руския президент Владимир Путин . Това каза върховният представител на Европейския съюз за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел.

„Подчертаваме, че позицията на Брюксел по конфликта в Украйна изключва официални контакти между общността и Путин“, каза още Борел.

 „Визитата на министър-председателя на Унгария в Русия се осъществява изключително в рамките на двустранните отношения между Руската федерация и Унгария“, добави Борел.

Борел подчерта, че председателството на Съвета на ЕС не дава на Унгария никакви специални права да представлява ЕС на международната арена и че тези правомощия са предоставени изключително само на него и напускащия си ръководител на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Унгария председателства Съвета на ЕС на ротационен принцип до 31 декември 2024 г. Това не предполага никакво външно представителство на Европейския съюз, което е от компетенцията на председателя на Европейския съвет (Шарл Мишел - ТАСС) и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност”, добави Борел.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"