Борел: Инцидентите със "Северен поток" са резултат от умишлени действия

Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви в сряда, че наличната информация показва, че инцидентите с изтичане на газ по газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ са резултат от умишлени действия, съобщава Ройтерс.

„Цялата налична информация показва, че тези течове са резултат от умишлено действие“, каза Борел в изявление.

„Ние ще подкрепим всяко разследване, насочено към получаване на пълна яснота относно случилото се и защо, и ще предприемем по-нататъшни стъпки за повишаване на нашата устойчивост в енергийната сигурност“, допълни още Борел.

Борел подчерта, че "всяка целенасочена дестабилизация на европейската енергийна инфраструктура" е неприемлива и "ще получи решителен отговор". Той също така увери, че общността ще предприеме допълнителни стъпки за укрепване на енергийната сигурност на региона.

Три теча в „Северен поток“ и „Северен поток 2“ бяха открити в рамките на няколко часа. Първият от тях беше засечен на Северен поток 2 близо до датския остров Борнхолм. Тогава бяха регистрирани две изтичания на Северен поток. Датската енергийна агенция съобщи, че голямо количество газ е навлязло в морето. На самолети и кораби е забранено да се приближават до мястото на инциденти на по-близо от пет морски мили.

По-късно шведски сеизмолози съобщиха, че в понеделник са регистрирали две експлозии по трасетата на тръбопровода. Властите на Дания и Швеция на свой ред заявиха, че смятат инцидента за спешен случай като умишлено действие.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"