Борецът от Бургас воювал в Сирия (обзор)

Прибрал се у нас преди дни, още бил под карантина

В събота го конвоират до София

Обвинение за тероризъм на 20-годишния Мохамед Абдулкадер

Bъзпитаникът на бургаското спортно училище Мохамед Ахмед Абдулкадер, който бе арестуван в сряда за тероризъм, много пъти от 2015 г. досега е пътувал до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки групировки. Това съобщиха от спецпрокуратурата, която повдигна обвинение за терористична дейност в чужбина на 20-годишният бивш борец и неколкократен държавен шампион.

Установено е, че бащата на Мохамед Абдулкадер и към момента е лидер на групировка и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

Мохамед Абдулкадер бе задържан в дома си в бл. 600 в бургаския ж. к. „Меден рудник”. Той се прибрал от Сирия преди дни заедно с майка си Анелия и двамата спазвали задължителната карантина.

От спецпрокуратурата съобщиха, че по време на акцията на ДАНС и ГДБОП били претърсени различни адреси в Бургас, откъдето били иззети веществени доказателства. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Сред задържаните имало и четири момчета от клуба, в който е тренирал Мохамед, както и негови приятели от ж. к. „Меден рудник” - общо 14 младежи на възраст 18 - 20 години. Мохамед все още е в затвора в Бургас. Очаква се в събота той да бъде конвоиран до столицата.

Няма данни за подготвян атентат у нас

Бащата на младежа е лидер на терористична организация

„Случаят със задържаните лица в Бургас за тероризъм е чувствителен, защото става въпрос за национална сигурност. Става въпрос за един млад човек, който е вербуван от баща си. Баща му към момента е лидер на една от терористичните организации в Сирия. До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност да е участвал в подготовка на терористични нападения в България”, каза в Гоце Делчев главният прокурор Иван Гешев.

В Бургас Мохамед живеел с майка си и леля си. Двете сестри- Анелия и Виолета работели заедно, имали павилион за бургери. Баща му и майка му се запознали в София. От дълги години мъжът не е идвал в България. Преди време в Дамаск бил собственик на фабрика за обувки и имал ресторант.

Треньорът на Мохамед - Николай Дачев, каза, че момчето искало да следва в НСА, но след дипломирането си през май 2019 г. заминало за Сирия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"