Борис Джонсън отхвърли обвиненията на ЕС за блокиране на износа на ваксини

Британският премиер Борис Джонсън отхвърли отправените от ЕС обвинения, че страната му блокира износа на ваксини, предаде Франс прес.

Вчера председателят на Европейския съвет Шарл Мишел разкритикува Великобритания и САЩ заради наложени забрани за експорт на ваксини.

"Не сме блокирали износа на която и да било ваксина срещу коронавируса или на какъвто и да било компонент на такава ваксина", каза британският премиер пред парламента. Той подчерта, че пандемията е поставила Лондон и Брюксел "на една и съща страна".

"Ние се противопоставяме на ваксинния национализъм във всичките му форми", увери Джонсън. В публикуван онлайн текст председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди вчера "забраните за износ", наложени от САЩ и Великобритания, което доведе до незабавно опровержение от страна на Лондон.

След това Мишел промени курса, като още същия ден изрази в Туитър задоволство, че британската реакция води до"по-голяма прозрачност и увеличаване на износа, за ЕС и за трети страни".

Днес заместник-постоянният представител на Европейския съюз в Лондон Никола Манион бе извикан в британското министерство на външните работи. Освен това британският външен министър Доминик Рааб изпрати писмен протест до Шарл Мишел. В него той подчертава, че "британското правителство не е блокирало износа на ваксина срещу КОВИД-19 или на компонент на (такава) ваксина". 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"