Борис Джонсън: Санкциите на Лондон срещу Русия ще засегнат хората, които "поддържат руската военна машина"

Великобритания ще представи във вторник нов пакет от санкции срещу Русия във връзка с признаването от Москва на Донецката и Луганската народни републики. Това каза пред журналисти премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън в края на заседанието на извънредната правителствена комисия Кобра.

„Трябва да подчертая, че това е само първият кръг от британски икономически санкции срещу Русия. Очакваме Русия да продължи ирационалното си поведение. Санкциите ще ударят силно Русия и ние сме готови да наложим допълнителни ограничения в случай на нахлуване", каза Джонсън.

Джонсън отбеляза, че новите ограничения ще засегнат „не само Донбас, но и самата Русия, нейните икономически интереси“. Джонсън уточни, че санкциите ще бъдат насочени към физически и юридически лица, „подкрепящи руската военна машина“.

Британският министър-председател заяви, че Русия, като че ли планира да извърши пълномащабна инвазия в Украйна и да превземе Киев: „Страхувам се, че всичко показва, че президентът Владимир Путин наистина е фокусиран върху пълномащабна инвазия в Украйна, върху пресичане на граници, превземане на независима, суверенна европейска държава и мисля – нека не се съмняваме, че това би било пълна катастрофа“, каза Джонсън след заседание на извънредната правителствена комисия за Украйна.

„Ако Владимир Путин продължи по пътя на насилието, агресията, пълномащабна инвазия, ако обкръжи Киев, което изглежда предлага да направи, ако превземе столицата на Украйна, тогава е абсолютно жизненоважно тези усилия, това завладяване на друга европейска държава, да няма успех и Путин да се провали“, допълни Джонсън.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"