Борисов: В страната е пълен хаос (ВИДЕО)

Депутатите от ГЕРБ ще гласуват против правителството на ИТН

Ситуацията в страната може да се определи като "пълен хаос". Имаше една приказка за царството на лудите, където нормалният бива обявяван за луд. Слушах внимателно и интервюто на Станислав Трифонов, хубаво е, че иска да поеме най-сетне отговорност за това, което една година правиха. Въпросът е как ще го направят и дано го направят. Отговорността е изцяло тяхна, ние изчакахме вчерашния ден, за да видим дали няма да се вразумят. Но, не получихме никакво писмо, не че сме очаквали, макар и неграмотно написано, щеше да бъде вид знак. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

Нормално мислещите политици трябва да се дадат сметка, че за втори път народът ти казва, че тази партия не искат да бъде изчегъртана, направили сме толкова неща, каза той.

Слушах Янев, който каза, че остават за два месеца държава в стабилно състояние, естествено - ние я оставихме така - допълни Борисов - Те не направиха нищо друго, от това което сме направили ние.

За ваксинация не искам да говоря, излиза, че искаме да плашим хората. "Ройтерс" сега каза, че вирусът, който идва от Перу, не го хващат ваксините, коментира Борисов.

Между редовните и предсрочните избори имаше илюзия, че ще бъде създадено правителство без ГЕРБ. Чудесно, и ни искаме да сме на разстояние от тях, коментира лидерът на партията.

Не мога да си представя безотговорното отношение на партиите, че отново искат да се отиде на избори. Демокрацията е голяма отговорност, тя може да се упражнява от свободни хора, които мислят. В ЕС са преценили, че машинният вот се манипулира, затова го няма никъде и благодарение на това избирателната активност е ниска. Наложиха страх, какъвто не е имал от времето на комунизма и кръстникът е Румен Радев, каза още Бойко Борисов.

Слушайки интервюто на г-н Трифонов, не мога да си представя как ще продължат преговорите без някоя партия да бъде унижена, отивайки да подкрепи правителство без никакви политики, посочи той. Да, те знаят езици, но от писмото, което разгледах, те не знаят български - не могат да пишат грамотно, а се подписват отдолу, но иначе ни дават акъл, колко езици знаели. И при мен знаят езици, но първото ми изискване е да четат български, каза той.

Изпълнителната комисия реши, че партия ГЕРБ-СДС трябва да стоят максимално отдалечени от тези отровни партии на омразата, които не зачитат волята на народа и не се отнасят уважително към избора на хората. Не може да имаш с 0,5% повече и да не отчетеш тези до теб, които имат пак токова, и да се обръщаш към четвърта, пета партия и те са държат като победители. Дори Христо Иванов го чух да казва, че те свалили ГЕРБ - вие сте се объркали тотално, ние си изкарахме целия мандат. Ние като изпълнителна комисия възлагаме на нашите депутати да гласуват в НС против правителството, защото нашата формула на отговорност би означавало да ни привързват към кукловоди и сценаристи. Не сме от тях, посочи Борисов.

ДПС преля на ИТН гласове, за да се доберат до нас, допълни той.

При положение, че липсват парите в бюджета. Няма бюджет. Как може компрометирано служебно правителство и финансовият министър да внася бюджет, а той е компрометиран, и без да се носи политическа отговорност, коментира лидерът на ГЕРБ.

Да намерят формула и да си направят правителство, но да не ни забъркват в техните каши. Виждате ли какво става с миграцията, още по-тежка ще става ситуацията. Не упреквам граничарите, но когато войските се изтеглят от Афганистан, колоните от бежанци са с километри, каза той.

Ако приемем, че ще има нови избори - какво ще лъжат пак хората. След трети избори как ще направят правителство. Нужни са отговори на хората. Какво ще кажат на избирателите. На 13 юли Христо Иванов пред БТВ казва, че "предложението на ИТН за кабинет е било шокиращо и е трябвало да се върнем към реалностите." На народен език се казва, че тоя човек не е със всичкия си. Народът не ви е дал това право", посочи Бойко Борисов.

Как може новият шеф на НЦЗПБ Ива Христова да каже, че е против ваксинациите, възмути се той.

Дано намерят воля, пожелавам им успех. По-добре би било да има правителство, но пък, за да бъде изобличен докрай разединителят на нацията, сеещият омраза и разбил системни партии, това което прави Радев в БСП, едно служебно правителство ще е пагубно за държавата да продължи с месеци, каза лидерът на ГЕРБ.

TRUD_VERSION_AMP:8//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"