Борисов: Сега се забавихме с мерките, за да може икономиката ни да дърпа пред другите (ВИДЕО)

"Вчера с Националния оперативен щаб и с ресорните министри заседавахме много часове. Когато март месец започнахме да затваряме и бяхме първи в Европа и света срещу нас имаше лавина от упреци, че се прави това нещо. Сега ни е нужно много единство и консолидация, но такава яростна кампания срещу мерките за закрила на здравето и живота на хората протече месеци наред", коментира премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание днес. 

"Цяла Европа започна да въвежда мерки по един коефицент на строгост, за да намалят броя на заразените и починалите. Нищо различно от думата "карантина", или "намаляване на социален контакт". Нито една държава не се е справила в света. В много от най-напредналите държави не стигнаха леглата и болниците. "И там ли не са били подготвени? И няма как да се подготвят, защото това е като наводнение", каза Борисов.

"Чета как бил Щабът закрит. Ние никога не сме го закривали. Само, че нека да напомня, че Щабът стана мръсна дума и всеки въпрос беше кога ще им се спрат брифингите. Нека напомня, че в НС не искаха да насоят маски и се демонстрираше отношението към мерките с изгаряне на маски", посочи премиерът.

"И от другата страна стои икономикта и финансите. Други ни дават за пример как в Германия подпомагали повече от нас бизнеса. Да ама там е 60% данъкът, а в България е 10%. Всеки месец българският бизнес плаща на държавата 10%, а другите 90% прибира като печалба и инвестиция", обясни той.

"В момента се води антикампания за вкасинирането на хората, а това ще е единственото нещо, което ще даде възможност на ЕС да заработи така както трябва. Ние затова участваме във всички ваксини и те солидарно ще бъдат получени по едно и също време за всички", каза Бойко Борисов.

"Разпоредил съм на здравния министър да бъде подготвен календар или начин, по който всеки желаещ може максимално бързо да бъде ваксиниран", обясни той.

"Тези мерки пак са по средата на строгост на европейските държави и те са за три седмици. Мнението на лекарите е, че наближаваме предела на болниците, затова ние много внимателно наблюдавахме как върви тяхното натоварване", посочи премиерът.

"Моловете ще отворят магазините си на 21 декември, както и ресторантите и фитнесите. Тези мерки по наши изчисления за тези три седмици ще станат за около 350 хил. души. Ние няма да похарчим по-малко от 350 - 400 милиона, допълни още.

"Трябва да спомена, че за миналия месец от ДДС са влезли със 70 млн. по-малко в бюджета. Ясно подчертаваме, че като кажем 3 седмици ще е толкова. И болниците трябва за това време да излекуват и изпишат хиляди оздравели", разясни Борисов.

"Тези, които затворихме преди първи, сега се забавихме най-много, за да може икономиката ни да дърпа пред другите. Всяко едно наше действие е по план. Няма пощадена държава. В България дори сега свободното движение, без ресторантьорския бизнес и част от развлекателния, всичко друго продължава да работи на 100%", каза той.

"Ние и сега при това положение не можем да убедим, че има коронавирус. 1/3 не вярват. Считам за правилно да подкрепим докторите, тези мерки се въвеждат за тяхната подкрепа. Доказан ефект срешу вируса е намаляване на социалния контакт. Ние слагаме в три сфери, в които най-бързо се разпространява заразата. Лекарство няма.

"Нека един месец да бъдем единни, докато дойдат ваксините", завърши Борисов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"