Борисов и Радев също поздравиха мюсюлманите за Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан байрам. В пожеланията си държавният глава подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват моралните устои на нацията ни.

Държавният глава отбелязва, че религиозната толерантност, уважение и разбирателство са традиционни за нашето общество и празникът Курбан байрам създава мостове между хората, които допринасят за взаимното разбиране и за нравственото израстване на нашия народ.

Мюсюлманският празник Курбан байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на 4 дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната. В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена „байрам намаз”, в която участват само мъже.

"Честит Курбан байрам на всички приятели мюсюлмани! И както учи празникът - нека да продължим всички в България да си помагаме и да живеем в разбирателство, без значение от каква религия и етнос сме", каза на свой ред Бойко Борисов. 

По-рано днес пожелания за здраве отправи и лидерът на ДПС Делян Пеевски.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"