Борисов питан дали е искал оставката на обвинител №1 (обзор)

Два разпита в един ден за лидера на ГЕРБ

Нулева възможност за обвинения

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе разпитан вчера два пъти в един ден в прокуратурата. Единият бе за “Барселонагейт”, а вторият за заплашително писмо до Иван Гешев, което главният прокурор показа на брифинг.

Първо Борисов се яви в 10 ч в сградата на ул. “Черковна”. Докато течеше разпитът за “Барселонагейт” депутати и симпатизанти на ГЕРБ го очакваха в двора. След близо час и половина бившият премиер си тръгна и каза, че няма да коментира, защото нямало нищо по-различно от предишните разпити по случая. Адвокатът му Менко Менков разясни, че Борисов е давал отговори като свидетел: “Въпросите са същите, както преди две години. Няма никакво притеснение, просто рутинна процедура”. Двамата се отправиха към Съдебната палата, където започна вторият разпит. Той продължи по-малко и след него Борисов каза, че няма нищо общо с това, което са го питали. Но бил помолен да не коментира.

“Вероятността Бойко Борисов да стане обвиняем по разследването за къщата в Барселона е нулева”, каза адвокатът му Менко Менков. “Борисов е ходил в Барселона само в ролята си на кмет и на премиер. Няма никакъв гейт, защото няма престъпление. Преди повече от 2 години испанската прокуратура се е произнесла, че няма престъпление. Бойко Борисов вече е давал 2 пъти обяснения по това разследване, което е на 4 години”, каза юристът.

Адвокат Менков коментира, че вторият разпит е бил по повод твърдението на Иван Гешев, че е получил заплашително писмо и му е предлаган от Борисов дипломатически пост в замяна на подаване на оставка като главен прокурор. Юристът подчерта, че клиентът му няма в какво качество да даде подобно обещание. Борисов бил питан и дали е искал оставката на Гешев, на което той отговори отрицателно. Задали му и въпрос дали познава или е оказвал натиск на шестимата членове на ВСС, които поискаха отстраняването на Гешев. Адвокатът му посочи, че Борисов не познава нито един от шестимата, дори им няма телефоните.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"