Борисов преговаря с Путин за ключови енергийни проекти

Ключови за България енергийни проекти се очаква да бъдат основна тема на разговорите между премиера Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин. По време на първата си визита в Москва, която започва днес, Борисов води и петима министри - вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на културата Боил Банов и министърът на туризма Николина Ангелкова. В делегацията е и изпълнителният директор и член на УС на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов.

В Кремъл българският премиер и руският президент ще обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката и туризма, както и актуални международни въпроси.

Осигуряването на 15 млрд. кубични метра руски газ за хъба „Балкан”, ще е сред основните теми на разговорите. Очаква се Борисов и Путин да обсъдят двете възможни трасета за доставка на руски природен газ до хъба „Балкан”, който ще се изгражда със средства от Европа. Първият вариант е да се изгради газова връзка с „Турски поток”, а вторият е да се използва трасето на „Южен поток”.

На 28 май по време на Петербургския икономически форум, "Газпром" и турската фирма "Боташ" подписаха протокола за изграждане на сухопътната част на газопровода "Турски поток" за доставка на газ към европейските потребители. Строителството на морския участък на газопровода започна през май 2017 г. и вече е приключило изграждането на дълбоководната част в Черно море на първата тръба с капацитет 15,75 млрд. куб. м газ годишно. Тя ще доставя газ за турския пазар. Газопроводът трябва да бъде завършен до края на 2019 г.

През юни миналата година „Газпром“ подписа пътна карта за развитие на газопреносната система с България, в която се предвижда разклонение на „Турски поток“ до Варна с капацитет 15,7 милиарда кубически метра годишно. Трасето обаче не бе уточнено. Газопроводът ще пресича нашата страна и оттам ще продължава за Румъния, Унгария и Австрия.

Борисов ще обсъди темата за доставка на руски природен газ и с премиера на Русия Дмитрий Медведев, както и с шефа на „Газпром” Алексей Милер.

Енергийният министър Теменужка Петкова ще представи в Москва вариантите за рестарт на проекта за АЕЦ „Белене”.

Министрите на туризма и на културата Николина Ангелкова и Боил Банов ще поставят на масата на преговорите още две важни теми – за увеличаване на руските туристи и на културния обмен между България и Русия.

По време на двудневната визита в Москва Борисов ще се срещне и с представители на българската общност.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Павлина Живкова, пратеник на "Труд" в Москва

Този уебсайт използва "бисквитки"