Борисов спасява Рилския манастир от фалит

Премиерът Бойко Борисов спешно се срещна с игумена на Рилския манастир дядо Евлогий и разговаря на четири очи с него. По-рано днес стана ясно, че светата обител е пред фалит. Рилският манастир е под егидата на ЮНЕСКО, но след промяна в закона за вероизповеданията, пари за него трябва да дава Светият синод от държавната субсидия. Тази година тя е 26 млн. лв. Парите обаче едва стигнали за заплати на свещениците. Затова до Рилския манастир пари от субсидията не достигнали.

Борисов е обещал да бъдат отпуснати 600 000 лв. за Рилския манастир и по 300 000 лв. за другите два ставропигиални манастира - Троянския и Бачковския, научи „Труд”. Очаква се на утрешното правителствено заседание освен парите за манастирите да бъдат гласувани и 400 000 лв. за нова църква в Пловдив.

По време на срещата с премиера Бойко Борисов игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий поставил въпроса и за изграждането на пречиствателна станция. Заради липсата на ПУП община Рила пропусна шанса с европейски пари да бъде изградено това съоръжение, чиято стойност по предварителни изчисления е за около 1,3 млн. лв. Борисов обещал на игумена да помисли върху задачата за намиране на средства за пречиствателната станция.

Дядо Евлогий разказал и за спрените, заради липса на средства реставрационни дейности в манастира. Веднага след като правителството отпусне парите те ще продължат. В омента има вдигнато скеле зад олтарната част, където  имало теч от покрива.

Игуменът показал на премиера и реставрираните с 1,5 млн. лв. от правителството стари сгради на полицията, пожарната, пощата и кметството зад Рилския манастир.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Павлина Живкова

Този уебсайт използва "бисквитки"