Боян Ангелов заслужи Националната награда „Георги Джагаров”

Боян Ангелов е носител на Националната награда за патриотична поезия „Георги Джагаров“ за 2024 г. Призът традиционно се връчва по повод рождения ден на поета – 14 юли. Тази година тя бе присъдена за 21-ви път. Тържеството се състоя на 12 юли в клуб „Парнас“, водещ беше поетът Трендафил Василев, а наградата връчи поетът Матей Шопкин. В словото си той отбеляза, че когато Боян Ангелов бил млад поет, той забелязал таланта му: „Подадох му приятелска, братска ръка. Затова с радост и гордост връчвам сега тази награда. Благодарен съм на Георги Джагаров, защото той ми подаде ръка, когато аз бях млад поет...“ – каза Матей Шопкин. 

Боян Ангелов благодари на журито, което се състои от предишни лауреати. „В продължение на десет години имаше много гласове, разбира се, по-тихички: Защо още я давате тази награда? Аз знаех непоколебимо, че тя трябва да се дава, защото е продължение на Държавна награда за патриотична поезия, която СБП продължи да присъжда от 2004 г.“, обясни лауреатът. По думите му Съюзът на българските писатели от много време е в кръгова отбрана. „Непрекъснато ни се отнема територия по различни начини. Ние, докато можем, ще бъдем непоколебими да съхраняваме това, което принадлежи като история на българската литература. Това е ден, посветен на паметта на Георги Джагаров. Предавам поздравите на г-жа Цвета Джагарова, която е възпрепятствана да присъства. Тази сутрин ми се обади и Георги Йорданов – най-добрият министър на културата за всички времена. Той ви поздравява дистанционно – не може да бъде с нас по здравословни причини“ – каза Боян Ангелов и прочете своето стихотворение „Георги Джагаров“.

Кметът на гр. Стрелча Георги Павлов и Боян Ангелов

Специален гост на събитието беше кметът на град Стрелча инж. Георги Павлов. По повод 24 май 2024 г. СБП присъди на Георги Павлов „Почетен плакет за подкрепа на българската литература“, който сега му бе връчен. Прозвучаха знакови стихотворения на Георги Джагаров. Събитието продължи с литературно четене, в което участваха предходните лауреати Петър Андасаров, Минчо Минчев, Надя Попова, Ивайло Диманов, Трендафил Василев, Матей Шопкин. С приветствие към Боян Ангелов и спомени за Георги Джагаров се включи журналистът Величко Хинов, който чете откъси от мемоарната книга „Георги Джагаров. Поетът и НЕпоетът“. Свои емоционални поздравления поднесе поетесата Весела Сели Райчинова (Израел). 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Анжела Димчева

Този уебсайт използва "бисквитки"