Братът на Маколи Кълкин дочака звездния си час

След 30 години

Кийран получи “Златен глобус” и “Еми” за ролята си в сериала “Наследници” 

Пожела си от сцената трето дете

Кийран Кълкин - по-малкият брат на Маколи Кълкин - започва своята кариера в киното едновременно с детето здезда от “Сам вкъщи”, но за разлика от него трябва да чака цели 30 години, докато изгрее на холивудския небосклон. През септември 2023 г. актьорът навърши 41 години и едва сега пред него се отвори пътят към Меката на киното.

В началото на тази година, със започването на “сезона на наградите”, Кийран получи първо “Златен глобус”, а тези дни - и награда “Еми” за най-добър актьор в драматичен сериал за ролята си на Роман Рой в сериала “Наследници”. Това не е първата изява на Кийран, но досега той е играл предимно на театрална сцена, има участия на “Бродуей”, снимал се е в кинокомедии като “Бащата на булката”, “Правилата на дома”, “Тя е върхът”. Има четири поредни номинации за “Златен глобус” за най-добра поддържаща роля в драматичен сериал преди години.

Семейство Кълкин в почти пълен състав - Кийран е четвъртото от седем деца.

Всъщност първата му роля е в “Сам вкъщи”, когато е 7-годишен. Той играе напикаващия се очилатко Фулър - братовчед на Кевин (Маколи Кълкин). Но за разлика от 10-годишния си брат, който моментално става звезда, Кийран остава почти незабелязан, въпреки амбициите на баща им, който се опитва по всякакъв начин, включително чрез тормоз, да вкара седемте си деца в киното.

Кийран Кълкин е роден през 1982 г. в Ню Йорк. Майка му е телефонистка, а баща му - посредствен бродуейски актьор, който иска наследниците му да започнат да пълнят семейния бюджет възможно най-рано. Затова той ги води по кастинги. Финансовото положение на семейството наистина е доста несигурно: многолюдното семейство живее се тъпче в малък апартамент в Манхатън и няма перспективи да подобри положението си.

Децата често са наказвани за провали на кастинги. Те получават само роли в реклами и малки театрални постановки до момента, когато Маколи вади големия късмет. На едно от прослушванията режисьорът Крис Кълъмбъс го забелязва и го кани да играе Кевин Маккалистър в коледната комедия “Сам вкъщи”. Бащата Кристофър Кълкин иска да включи още няколко свои деца във филма, но само Кийран е одобрен за проекта. Героят му е забавен, но публиката почти не му обръща внимание. Маколи веднага става любимец с невероятна слава. За него обаче това не е благословия, а проклятие.

Няколко години след излизането на първия филм “Сам вкъщи” Маколи Кълкин участва в продължението, но след това спира кариерата си, не дава интервюта, не излиза на публични места и, както се оказва по-късно, през цялото това време се бори със зависимостта си към наркотиците и алкохола. Не е изненадващо, че актьорът няма време за снимки, но пък брат му Кийран, напротив, работи дълго и упорито.

Той участва в известната комедия “Бащата на булката” с Даян Кийтън, получава номинация за престижните Young Artist Awards, играе в екшън филма Nowhere to Run с Жан-Клод Ван Дам, драмата The Giant с Шарън Стоун и популярната комедия “Скот Пилгрим срещу света”, след което е високо оценен от критиците.

Едва през 2018 г., когато е избран за участие в “Наследници”, актьорът успява да излезе изпод тежката сянка на Маколи. Актьорът практически не си спомня за баща си. Казва, че никога не е изпитвал нежни чувства към него, а по-скоро се е страхувал. Веднъж Кристофър Кълкин напуска дома за три седмици и децата му възприемат това време като най-добрата ваканция в живота си. Те дори не питат къде е баща им и са разстроени, когато той се връща. През 1995 г. родителите се развеждат с шумно дело за попечителството над седемте деца. Тогава Кийран е 13-годишен и преживява тежко развяващото се мръсно бельо по медиите. Две години след края на делото той престава да общува с баща си, обяснявайки, че Кристофър бил лош човек. Те се виждат чак след 17 години, когато бащата получава тежък инсулт и е почти парализиран. Той иска да се сдобри поне с едно от децата си.

Кийран очевидно вече е надживял травмата от детството. Той има свое семейство от 2013 г., дъщеря и син. След като получи статуетката “Еми”, Кийран се обърна към съпругата си Джаз Чартън от сцената, признавайки, че иска още едно дете и тази трогателна молба просълзи феновете му.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"