Бреговата охрана на Гърция спаси общо 84 мигранти

Бреговата охрана на Гърция спаси общо 84 мигранти при два отделни инцидента и арестува четирима души, заподозрени в трафика им, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

И двата инцидента са станали рано в събота, се уточнява в разпространеното изявление.

При първия инцидент бреговата охрана е предупредена за плаваща лодка, поради механична повреда, в морето, на 46 морски мили (85 километра) южно от остров Крит.

Фрегата на гръцките военноморски сили намира лодката и спасява общо 72 души, 58 от които мъже и 14 непълнолетни, транспортирайки ги до Крит.

През 2023 г. 41 561 души са пристигнали в Гърция по море спрямо 12 758 през 2022 г., според агенцията на ООН за бежанците.

Лодката е отплавала от либийското пристанище Тобрук. Спасените мигранти са казали на гръцките власти, че всеки е платил между 2000 и 4000 долара за преминаването си в Гърция.

Двама са арестувани и са им повдигнати обвинения за организиране на престъпна група, улесняване на незаконното влизане на лица в страната и излагането им на опасност.

Във втория случай, също рано в събота, бреговата охрана е била информирана, че хора са акостирали на плаж на остров Родос.

Бреговата охрана изпрати патрулна лодка във водите близо до мястото на кацане, а гръцката полиция също изпрати пешеходен патрул.

Патрулният катер засякъл моторна лодка с двама мъже, които се отправили към турския бряг. Двамата чужденци, които не притежават документи за пътуване, са декларирали, че са съответно на 34 и 24 години.

Малко по-късно полицейският патрул открива 14 мигранти, сред които петима мъже, четири жени и петима непълнолетни, съобщиха властите.

Властите казаха още, че са конфискували моторната лодка. Те смятат, че двамата арестувани са били трафиканти, които са се връщали в базата си в Турция.

Все още не се съобщава етническата принадлежност на спасените мигранти и трафикантите.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"