Брекзит: Става опасно за Тереза Мей

Бариерите започват да се превръщат в стена

Ако ЕС и Обединеното кралство са на път да постигнат съгласие по най-важните спорни въпроси на Брекзита, то след месеци неуспешни преговори и изключително трудно връщане на Лондон към реалността, това би било много радващо. Великобритания ще излезе от ЕС през 2019 г., но при условия, които устройват и двете страни.

Само че как привържениците на Брекзита във Великобритания ще приемат това и доколко британската министър-председателка Тереза Мей е склонна на компромиси в преговорите с ЕС? Ако не бъде върнат граничният режим между Република Ирландия и Северна Ирландия, т.е. ако на практика Северна Ирландия продължи да бъде част от Вътрешния пазар и от Митническия съюз, ще се надигне вълна от негодувание. Възмущение ще се надигне и сред северноирландските протестанти, които подкрепят консервативното правителство в Лондон, защото - не без основание - те биха изтълкували това като един вид специален статут, какъвто те обаче не желаят да имат.

И обратното - в Шотландия, чиито избиратели миналата година гласуваха против Брекзит, вече се издигат искания за същата отстъпка, а именно и Единбург „де факто“ да си остане във Вътрешния пазар. Скоро ще научим колко взривоопасно може да стане за Мей, ако наистина се очертае споразумение с ЕС.

Ирландската граница, правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в Европа, британските плащания към ЕС, компетенциите на европейските съдилища след излизането от ЕС, преходните разпоредби - за всичко това почти не беше отворена дума в кампанията за Брекзита. Всяка една тема сама по себе си е бариера, а всички заедно образуват стена.

Тази стена явно може да бъде преодоляна. Желание за постигане на компромис все още има. Сметката обаче ще бъде платена основно от британците.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Клаус-Дитер Франкенбергер, „Франкфуртер Алгемайне

Този уебсайт използва "бисквитки"