Британската телевизия BBC обърка България с Румъния

Докато съобщаваше за катастрофалните наводнения, причинени от бурята Борис в Централна и Източна Европа в понеделник, 16 септември, британският новинарски канал BBC показа карта, която обърка Румъния с България.

На картата, представена от BBC, Румъния фигурира на мястото на България сред засегнатите от наводненията страни. Грешката беше публикувана във Фейсбук и от американския политически анализатор Иън Бремър, който просто каза "Уважаема BBC, това не е Румъния“.

Това не е първият път, в който BBC бърка двете държави. Още през 2013 г., докато съобщаваше за броя на хората, които мислят да се преместят в Обединеното кралство, новинарският канал показа карта, при която двете страни бяха маркирани. Знамената обаче им бяха обърнати, като румънското се развяваше над територията на България, а българското над Румъния.

Броят на жертвите на бурята "Борис“ достигна 18 души.

Снощи в Полша се наложи евакуацията на 40-хиляден град заради риск от преливане на близкото езеро. Австрия отделя 300 милиона евро за справяне с щетите от бедствието, а политическите партии спряха временно кампанията си за парламентарните избори в края на месеца.

В Будапеща затвориха крайбрежните улици и раздадоха на местните 1 милион чувала с пясък. Нивото на Дунав там се покачва с по метър на всеки 24 часа, а предупреждения са издадени за 500-километрова отсечка от реката.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"