Британски министър: Брекзит може да не се състои

Брекзит може да не се състои, ако британският парламент не одобри сделката с Брюксел. Това заяви британският министър на финансите Филип Хамънд в интервю за ITV, след като късно снощи приключи пореден кръг от преговори между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей.

Той посочи, че дори и при най-уредено и плавно излизане от общността, това ще струва на британската икономика десетки милиарди паунда. А ако се стигне до Брекзит без споразумение, в страната ще възникне "политически хаотична ситуация", която може да доведе до това "Брекзитът въобще да не се състои".

Британското правителство ще гласува проекта на споразумението за раздялата с Общността на 14 ноември.

Сега то трябва да бъде одобрено заедно с политическа декларация на срещата на върха на ЕС, която ще се проведе в неделя.

За да влезе в сила, трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, и от британските законодатели. Испания заплаши да се противопостави на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, ако не получи гаранции за исканията си за Гибралтар. Снощи Тереза Мей разговаря с премиера на Испания Педро Санчес, но подробности от разговорите не са известни. Според източници от британския кабинет обаче до неделя все пак ще има положителна развръзка по казуса.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"