Британското разузнаване: Русия повиши вътрешните цени на природния газ заради загубата на пазара на ЕС

Руските власти са повишили цените на природния газ на вътрешния пазар с 11,2% от 1 юли 2024 година - мярка, насочена към увеличаване на приходите в отговор на загубата на износ на синьо гориво за Европа. Това се казва в ежедневния бюлетин на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, резюме от който е публикуван в социалната мрежа Х.

Загубата на пазара на Европейския съюз е следствие от санкциите срещу Русия за нахлуването й в Украйна, както и от съзнателното намаляване от страна на Москва на доставките на газ за Стария континент в отговор. През 2023 година годишната нетна загуба на "Газпром“ бе приблизително 6,9 милиарда долара, най-голямата регистрирана за последните 25 години.

Руският енергиен гигант се смята за монополист на вътрешния пазар за доставка на газ. По този начин увеличението на цените се регулира от правителството в Москва, се казва в доклада на британското разузнаване.

Инфлацията в Русия вероятно ще остане над целта на Руската централна банка от 4% през втората половина на 2024 година, прогнозират военните на Лондон. Това отчасти се дължи на покачващите се вътрешни цени на газа заедно с тези на сметките на домакинствата, както и на увеличените държавни разходи заради войната в Украйна.

"Счита се, че цените на газа за руските домакинства са се повишили с почти 34% от началото на инвазията, въпреки че Русия ще стане вторият по големина производител на природен газ в света през 2023 година. Те ще се повишат с още 8,2% през 2025 година, което означава, че почти сигурно увеличават инфлационния натиск в руската икономика и отслабват покупателната способност на обикновените граждани на Русия“, обобщават от военното ведомство в Лондон.

През 2022 година Русия достави общо около 63,8 милиарда кубически метра газ за Европа по различни маршрути. През миналата година обемът е намалял с още 55,6% до 28,3 милиарда кубически метра.

В своя пик през 2018-2019 година годишният приток на газ в Европа достигаше до 180 милиарда кубически метра.

"Газпром“ намали производството на газ през 2023 година до 355 милиарда кубически метра в сравнение с 514 милиарда кубически метра през 2021 година.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"