Костадин Ангелов: Очаквахме ситуацията с COVID-19 да се влоши заради британския щам (НА ЖИВО)

В Министерския съвет се провежда редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки в страната.

В брифинга участват министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на Агенцията по лекарства магистър-фармацевт Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Всичко това беше от нас очаквано предвид все по-широкото разпространение на британския вариант на вируса. Измина повече от 1 годинa, откакто ситуацията се докосва до всеки един човек, живеещ на Земята. Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научила всичко онова, което трябва да знаем за COVID-19, вирусът си остава една химера. Всеки ден се появяват нови и нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас, като лекари, науката е верую, което изповядваме, а борбата за живота на всеки гражданин е водеща", каза  проф. Ангелов.

България постигна много за тези месеци. Приемам всяка критика и всяко предложение, но няма да приема оплюването или отрицанието, за това, което сме постигнали до момента", продължи той.

"Който ви обещава живот без болест, ви лъже. Който твърди, че ние ви лъжем, само защото не е в екипа, той ви заблуждава. Искам да благодаря на всички хора, които вярват в мерките, на всички лекари, сестри, санитари, на всички служители, които седят денонощно на работните си места. В момента е световен дефицит липсата на ръкавици", каза още здравният министър.

"Ако искаме да се върнем към нормалния си живот, единственото правилно и вярно решение, е да вярваме на науката. А науката в момента са ваксините", добави Ангелов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"