Броят на жертвите на хадж надхвърли 1000

Броят на загиналите поклонници по време на хадж в Саудитска Арабия надхвърли хиляда души, съобщава Daily Mail. Ужасяващи снимки показват тела, покрити и оставени на улицата, след като станаха жертва на високите температури.

Нерегистрираните поклонници съставляват повече от половината от загиналите, като много от тях нямат достъп до климатизирани съоръжения и помощ от властите.

Новите смъртни случаи, докладвани днес, включват 58 от Египет , според арабски дипломат, който предостави разбивка, показваща, че от общо 658 починали от тази страна 630 са нерегистрирани.

Около 1,8 милиона поклонници са взели участие в хаджа тази година, 1,6 милиона от тях от чужбина, според саудитските власти.

Всяка година десетки хиляди поклонници се опитват да извършат хадж по нередовни канали, тъй като не могат да си позволят често скъпите процедури за официални визи за хадж.

Това излага на риск тези нерегистрирани поклонници, тъй като нямат достъп до климатизирани съоръжения, осигурени от саудитските власти по маршрута на хадж.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"