Броят яхтите на българи в Гърция

Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Ще използваме опита на южната ни съседка за контрол над частните квартири

Данни за българите, които имат яхти и имоти в Гърция, ще получи Националната агенция за приходи от южната ни съседка. За това са се договорили шефовете на приходните агенции на България - Галя Димитрова, и на Гърция - Джордж Пицилис, на среща в Атина.

НАП пък ще даде на колегите си в Гърция данни за имотите и плавателните съдове, които гърци са купили в България. В резултат НАП ще може да провери дали официалните доходи на хората, които имат яхти, къщи и апартаменти в Гърция, отговарят на имуществото им. И при разминаване ще стартират ревизии. Друга област, в която данъчните на двете страни ще си сътрудничат, е електронният одит и контролът върху електронната търговия. Интерес от българска страна е предизвикала електронната платформа, в която всеки грък е длъжен да се регистрира, ако отдава под наем недвижим имот в популярните онлайн приложения. В България все още голяма част от хората, които дават квартири на морето, не плащат данъци върху получените доходи и целта на НАП е това да се промени.

На срещата в Атина е обсъдено и взаимодействието на приходните агенции при прилагането на митнически режим 4200, при който стока се въвежда на територията на една страна от ЕС, но е предназначена за друга. Данните на НАП показват, че има случаи стоки, които по документи преминават транзит, се продават в България без да се плащат данъци. От гръцка страна е поет ангажимент да се проучи възможността информация за лицата, използващи този митнически режим, да бъде предоставяне на НАП автоматично. Като преди това, за определен период от време, данните за всички търговци, оформили режима в Гърция, ще бъдат подадени на НАП за извършване на проверка за спазването на данъчните закони в България. Освен това на срещата в Атина е договорено двете приходни администрации да си обменят данни при сделки за над 5000 лв.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"