Брутални сблъсъци и лютив газ в катедрала в Украйна, след като премина на подчинение на Московската патриаршия (ВИДЕО)

Сцени на насилие се разиграха в четвъртък в катедралата "Св. Михаил" в град Черкаси в Украйна, след като мястото за поклонение беше нападнато от привърженици на Московската патриаршия, пишат украински медии.

До сблъсъците се е стигнало, след като една от най-големите катедрали в Украйна частично премина от властта на Московската патриаршия към Украинската православна църква.

Енориаши на Украинската православна църква-Московска патриаршия (УПЦ-МП) са превзели православния храм - катедралата "Св. Михаил", по-голямата част от която беше прехвърлена на Православната църква на Украйна.

"В Черкаси привърженици на Московската патриаршия щурмуваха най-големия православен храм в Украйна - "Михаилския събор" (б.р. Свято-Михайлівський кафедральний собор), след като премина към Православната църква на Украйна (ПЦУ). Избухнаха сблъсъци, с разбити порти и използван лютив спрей", показват видеа и коментари в социалните медии, където се появиха сцените на жестока конфронтация между двата противопоставящи се лагера.

18 000 привържениците на Московската патриаршия превзеха най-голямата православна църква в Черкази, катедралата Свети Михаил, която беше прехвърлена предимно на Православната църква на Украйна, пише изданието Unian.

Според съобщения в медиите привърженици на московската църква са разбили вратите на катедралата и са влезли, използвайки сълзотворен газ. Около 09:00 часа сутринта те са превзеха катедралата. Изображения, публикувани в социалните медии, показват, че посетителите на църквата са започнали са вдигнали пейките опитвайки се да принудят "гостите" да напуснат катедралата.

След като влезли в катедралата, хората се опитали да изгонят тези на Украинската православна църква и други членове на общността, като дори са използвали сълзотворен газ, според канала Nexta.

"В нощта на 17 октомври прокремълски журналисти писаха, че се предполага, че "стотици маскирани мъже са нахлули в катедралата "Архангел Михаил" на Украинската православна църква в Черкази и са я конфискували". Според РБК-Украйна сбиването в катедралата между вярващите на Православната църква на Украйна и УПЦ-МП е вследствие на факта, че днес тя беше прехвърлена на Православната църква на Украйна (OCU). Според изданието представители на УПЦ МП са разбили входната порта и са пръскали сълзотворен газ", пише още Nexta в социалната мрежата X, цитирана от Digi24.

Черкаският свещеник Владимир Ридни написа във "Фейсбук", че катедралата "Свети Михаил" в Черкаси, която дълго време беше под контрола на Московската патриаршия, преминава към ПЦУ.  допълни, че оттук нататък храмът винаги ще бъде отворен за военнослужещи, защото вече е станал гарнизонен храм.

"Поздравления за Черкаска област и цяла Украйна с факта, че най-големият православен храм на Украйна, който дълго време беше под контрола на Московската патриаршия - се завърна в лоното на украинската църква! Отсега нататък катедралата "Свети Михаил" винаги ще бъде отворена за нашите военни, защото вече се превърна в Гарнизон", написа свещеникът.

"Също на територията на храма ще бъде създаден център за национално-патриотично възпитание, неделно училище и обучение по капеланско служение. И още, все още има много проекти, които ще бъдат съвместно изпълнени от украинската общност. Всички енориаши, които са били и остават в Украинската православна църква (Московска патриаршия) - ви каним да се помолите в Гар", завършва Ридни.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"