Брюксел даде руските милиарди на Зеленски

Лихви от замразените активи на Москва

Украйна получи 1.5 млрд. евро за оръжие 

Вербуван от Киев руснак призна за бомбен атентат

Европейската комисия съобщи, че ЕС за първи път насочва средства в помощ на Киев от печалбите от запорираното руско държавно имущество по силата на европейските санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Така Украйна ще получи първото плащане от 1,5 милиарда евро. Събраните средства са от приходите от имущество, държано от централните депозитари на ценни книжа, и са били предоставени от финансовата компания “Юроклиър” на ЕК като първа вноска на 23 юли. Сега парите ще бъдат предоставени в подкрепа на военните способности на Украйна и за възстановяването на страната от пораженията, предизвикани от руските удари.

С въвеждането на санкциите ЕС наложи запор на имущество на руската централна банка. Извънредните приходи, събрани след запора, не принадлежат на Русия, пише в съобщението. Забраната за транзакции, свързани с имуществото и запасите на руската централна банка и нейните филиали, води до натрупване на извънредни приходи, пояснява комисията.

Междувременно в руски медии се появи видеоклип, в който руски гражданин заяви, че е взривил военен в колата му в Москва по-рано тази седмица по нареждане на Службата за сигурност на Украйна, предаде “Ройтерс”, като уточни, че не потвърждава информацията.

В сряда вестник “Комерсант” съобщи, че при експлозия на бомба в кола в северната част на Москва е ранен офицер от руското военно разузнаване.

Руското Министерство на вътрешните работи заяви тогава, че ранени са били двама души и че е образувано наказателно дело. Кадри от видеонаблюдението показаха как паркиран пред жилищна сграда автомобил “Тойота Ландкрузър” избухва в огнено кълбо.

Късно в сряда турските власти съобщиха, че са арестували в Бодрум руски гражданин, заподозрян за нападението, след като той е пристигнал с полет от Москва. Руската Федерална служба за сигурност съобщи вчера в изявление, че мъжът, когото тя назовава като Евгений Серебряков, е бил докаран в Русия от Турция и предаден на следователите.

Във видеоклипа, публикуван от РИА “Новости”, Серебряков казва, че е бил вербуван от украинското разузнаване миналата година и от него е поискано да убие “един офицер”.

Той казва, че е събрал компонентите за бомбата по искане на украинския си водещ офицер и я е поставил под автомобила. Обещано му било украинско гражданство и 10 000-20 000 долара като възнаграждение.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"