Брюксел обяви край на гръцката криза

МВФ реагира сдържано на новината

Финансовите министри на страните от еврозоната постигнаха в нощта срещу петък ключово споразумение, което трябва да сложи край на спасителната програма за Гърция и което бе приветствано като “историческо” от Атина и Еврокомисията, предаде Би Би Си.

Сделката предвижда последна финансова инжекция от ЕС на стойност 15 млрд. евро, удължава с 10 г. - до 2033 г., срока страната да върне €96,9 млрд. заеми с ниски или изобщо без лихви.

“След 8 дълги години Гърция най-накрая преодоля нуждата от финансова помощ”, заяви шефът на еврогрупата Марио Сентено на пресконференция вчера рано сутринта.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос от своя страна коментира, че договорката изпраща сигнал, че Атина отваря нова страница.

Настоящата спасителна програма за Гърция трябва да приключи през август. Тя е третата от 2010 г., когато Атина загуби доверието на финансовите пазари в резултат на огромния си бюджетен дефицит. Оттогава икономиката на страната се е стабилизирала, но все още е изправена пред проблема с плащанията на акумулирания дълг, който е около 180% от БВП.

Въпреки това Цакалотос заяви, че за него вчерашната сделка е “исторически момент”, който бележи “края на гръцката криза”.

На същата позиция е и финансовият еврокомисар Пиер Московиси, който тържествено обяви: “Гръцката криза приключва тук тази нощ”. “Най-накрая стигнахме до края на този път, който бе много дълъг и труден”, допълни той.

Международният валутен фонд (МВФ), който не участва в третата спасителна програма, също приветства облекчаването на гръцкия дълг, но изрази тревога от ситуацията в дългосрочен план.

До споразумението се стигна след тежки преговори на финансовите министри от еврогрупата, които успяха да променят позицията на Берлин. Канцлерката Ангела Меркел е под натиск от баварските си съюзници ХСС, които я критикуват, че “раздава” национални пари, за да решава проблемите на еврозоната.

Една от основните точки в споразумението е мониторинг на икономиката на Гърция от страна на Еврокомисията, Европейската централна банка и МВФ.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"