БСП изхвърли Корнелия Нинова, тя обаче остава на амбразурата (обзор)

Председателят в оставка ще приложи “третият вариант” - Иван Ченчев и Георги Свиленски ще регистрират листите

Почти до бой се стигна пред централата на БСП, утре се очаква продължение

До безпрецедентни сблъсъци се стигна пред централата на партията столетница БСП на столичната ул. “Позитано” № 20. Причината - решението на новото ръководство да изгони председателя в оставка Корнелия Нинова заедно с останалите є верни Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Последният пък е този, обжалвал вписването на новото ръководство пред Софийския градски съд.

Слуховете за предстоящо изключване на Нинова и съратниците є витаеха от няколко дни в публичното пространство, като затова в 11 ч. в неделя, когато започна пленумът на партията, няколко десетки нейни симпатизанти се събраха пред централата. “Предатели!”, “Зафиров вън!” и други, неособено лицеприятни възгласи огласиха централната столична улица. Феновете на Нинова, преимуществено в пенсионна възраст, се опитаха да влязат в партийните офиси, но бяха спрени от плътен полицейски кордон.

“Готвят изключването ни”, предупреди Нинова, пред медиите и симпатизантите си, държейки символично червена роза. Пожела също така да се проведе конгрес на БСП, който да реши председателския въпрос. Това обаче бе отхвърлено на пленума със 100 гласа “за”, 20 въздържали се и само 25 “против”.

Нинова позна - все пак бе изключена заедно с хората си. След няколко часа пленумът на БСП се разотиде под викове “боклуци!”, а Нинова заедно с верните є социалисти си излезе за коментар пред медиите: “Не мога да допусна БСП да остане без участие в изборите заради безумието на тези хора”, отсече тя.

Но бе категорична - пълномощно за регистрация на листите няма да бъде дадено на новото ръководство, а пред ЦИК утре ще се явят Свиленски и Ченчев.

“Тежка провокация”, отговори на брифинг председателят на БСП Атанас Зафиров, който заяви, че това е било “последна протегната ръка”, а изключените членове на БСП вече нямат никакво юридическо основание да обжалват каквото и да е.
“Няма разцепление в партията, няма поколенчески конфликт”, коментира днешните сблъсъци на “Позитано” още той.

Андрей Райчев, социолог, пред “Труд news”: Ужасни гърчове в БСП

Аз съм бил член на тази партия над 20 години, след това отново съм работил за нея. Родителите ми са били членове, дедите ми. Не мога да повярвам какво виждам. Това е партията, заради когото са разстреляли Никола Вапцаров, дядо ми също е лично засегнат. Това е една ужасно драматична история, започнала с Карл Маркс, век и половина върви вече. И това е такъв унизителен, глупав финал, че не мога да повярвам какво се случва. Добре, може и да не е финал. Това е гърч. Грозен и глупав, безидеен. Тук няма нито един спор. Тази партия е изтъкана от спорове - световна революция или не, демокрация или не, кое е по-важно - свободата или равенството. Ужасно драматична история, засегнала милиони, за която са убивани, за която са убивали. А сега се разиграва смешен фарс, добре, нека да не казваме, че това е краят, но гледаме едни юридически хватки, едни призиви - съдът да решава. При БСП, при БКП, която е била нелегална, която е била забранявана? Свидетели сме на нонсенс. Не е за вярване. Тези хора, които правят това днес, да се замислят колко години, колко хора стоят отзад. Ужасяващ, ужасен, долен фарс! А кой спря плурализма в БСП - може би е дошло времето бившите комунисти да си отидат. Те играят много голяма роля в момента. Може би е време да се появи нова левица. А що се касае до президентът Радев - той не е толкова ляв човек. Със сигурност това не е вариант за БСП. Истината е, че левите хора в България са милион души, които в момента обаче не гласуват. Те в момента полагат на съмнение не само участието на БСП на изборите. Те подлагат под съмнение минаването изобщо на 4-процентната бариера за влизане в парламента.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"