БСП искат от Радев нови консултации преди третия мандат

Ще предложат експертно правителство "на националното спасение" без политически фигури

БСП призова президента за още един кръг консултации преди връчването на третия мандат. Социалистите заявиха, че няма да се откажат и ще направят опит за експертен кабинет, ако мандатът бъде връчен на тях. 

"Очакваме президентът Радев да направи още един кръг консултации преди връчването на третия мандат", каза заместник-председателят на БСП и евродепутат Кристиан Вигенин на брифинг в централата на партията. "Един допълнителен опит за диалог би бил важен и оттам нататък ще очакваме на кого ще връчи третия мандат", посочи той. 

Днес държавният глава Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ. Папката получи кандидатът за премиер Николай Денков, но я върна веднага празна.

"Ако бъде връчен на нас, имаме готовност да проведем разговори, да предложим отново нашата идея за начина, по който може да бъде сформирано правителство в този парламент, заяви заместник-председателят на БСП. Нашият подход е единственият работещ, който до този момент не беше опитан", посочи Вигенин. Нямаме намерение предварително да се предаваме, заяви той. 

Вигенин уточни, че предлагат експертно правителство, което са нарекли "на националното спасение", други - "на националното съгласие", в което не участват политически лица и политически лидери, с договорена по възможност сред всички политически сили програма, с ясни пет-шест приоритета и определен срок на действие.

Според Конституцията за третия мандат има различни правила. Държавният глава има седем дни да го връчи, след като вторият вече е върнат. Третата папка се дава в ръцете на председател на парламентарна група, а не на кандидат за премиер.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"