БСП предлага нов закон за досиетата

Проверка за агентурно минало да се извършва само по заявка на организации по отношение на техните членове

Проект на Закон за архива на документите на Държавна сигурност и на Разузнавателните служби на Българската народна армия са внесли днес в Народното събрание 20 депутати от "БСП Лява България" начело с лидера Корнелия Нинова.

Проектът предвижда отмяна на сегашния закон за досиетата, приет по времето на тройната коалиция и закриване на комисията, оглавявана от Евтим Костадинов, който е бивш депутат от левицата.

Идеята, която социалистите лансират за пореден път, е да се създаде Институт за национална  памет, който да прибере архива на бившите служби. Новата структура да извършва проверки за агентурно минало само по писмена заявка на партии - по отношение на техни членове и кандидати на избори, на институции - по отношение на предстоящи назначения и на неправителствени организации - по отношение на техните членове.

Предвидено е да не се оповестяват резултатите от проверки, когато "биха увредили интересите на Република България в международните отношения или би се създала опасност на живота на дадено лице".

"За своето почти десетгодишно съществуване този орган (комисията по досиетата, бел. ред.), вместо да даде яснота и да стесни границите на нетърпимостта и омразата в обществото ни, донесе повече объркване и предизвика скандали с разнопосочната и понякога взаимноизключваща се информация, която разкриваше", заявяват депутатите от БСП в мотивите си.

Според тях с прехвърлянето на архивите към предложения нов Институт за национална памет, "темата за досиетата се поставя на мястото й - в ръцете и пред очите на архивисти, историци и изследователи, и в крайна сметка на всеки, който има интерес".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"