БСП пътува към дъното, „Възраждане“ с удвоен резултат (обзор)

“Има такъв народ” се сринаха от първа политическа сила до осмо място

БСП се закотвиха за своето дъно, резултатът им е близък до този от вота на 14 ноември миналата година. “Възраждане” е единствената партия, която удвоява резултата си. Обяснението на социолозите е, че партията на Костадин Костадинов е концентрирала част от националистическия вот, но не е постигнала пробива, който обещаваха.

“Възраждане” със своите около 10,2% изпреварват “Демократична България”, които получават одобрението на около 9% от избирателите. Според “Галъп” 17% от избирателите, дали вота си за ПП на изборите през ноември, са прехвърлили доверието си към партията на Костадинов. 9 на сто от гласовете идват от избирателите на “Има такъв народ”, а по 5 от ГЕРБ и БСП. 48% от избирателите, гласували за “Възраждане”, отново са я подкрепили.

Според първоначалните данни левицата е четвърта политическа сила, но “Възраждане” ѝ “диша във врата”. Според екзитполовете БСП събира 11,5% при “Тренд”, 10,9% при “Галъп интернешънъл”, 10,2% при “Алфа рисърч” и 11,2% при “Маркет линкс”.

“Има такъв народ” е един от големите губещи. До края на изборния ден бе “на кантар”. От първа политическа сила през лятото на миналата година, с близо 700 000, на изборите през ноември ИТН бяха пета политическа сила, а вчера, до редакционното приключване на броя не беше ясно дали ще влязат в 48-ото НС като седма по резултат партия.

Партията на Стефан Янев, на която в разгара на лятото социолозите прогнозираха “светло бъдеще” се движеше в края на изборния ден близо до бариерата от 4%, която гарантира влизане в Народното събрание.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"